Пътешествието на лалето - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествието на лалето
Автор: Мария Ангелова

Макар Холандия и лалетата да са вързани като Италия и спагетите, лалетата всъщност не произхождат от Холандия. Те са внесени преди няколко века в страната от Централна Азия през Истанбул, най-вероятно благодарение на европейските посланици, посещавали столицата на Османската империя.

Всъщност първите, които попадат във власт на очарованието на лалетата, са османските султани. Освен със своите богатства, дворецът Топкапъ (дом на султаните в продължение на векове) в Истанбул бил също градина и опитно поле за култивиране на цветята.

Султан Сюлейман Великолепни бил известен с особената си любов към лалетата, като имал лична градина, до която имал достъп само той.

Смята се, че думата за лале на английски „tulip” идва от турската дума за тюрбан - „tülbend", а още по-назад във времето коренът е в персийската дума „дулбанд“ - кръгъл. Думата „лале“ пък навлиза в българския език през Османската империя от Персия, където наричат цветето така.

За това лалетата да станат толкова популярни в Холандия вина носи един ботаник – Каролус Клусиус. Той популяризира вида, селектира нови цветове и форми и създава истинска „мания за лалета“ някъде около 1637 г. Цените скачат неимоверно и се стига до един от първите икономически балони в историята. Каролус никак не харесал как се развили нещата и отказвал да продава луковици на спекулантите. Поради което започнали да ги крадат!

Днес пътешествието на лалето е довело до над 3000 разновидности. Можете да научите повече за историята на лалето в малкия Музей на лалето в Амстердам (всеки ден от 10 до 18 часа, 6 евро вход, адрес: Prinsengracht 112, на 15 минути пеша от гарата). Макар лалетата в Холандия да са навсякъде, едно от най-добрите места да видите стотици разновидности и цветове са градините Кукенхоф (отворени са само два месеца годишно, когато можете да се включите в екскурзия до Кукенхоф). В Истанбул пък всяка година през април се провежда Фестивал на лалето и в града засаждат милиони луковици.

И като за край един любопитен факт: лалето е ядливо. Или поне част от него. Цветовете му имат различни вкусове и по време на Втората световна война в някои части на Холандия са ядели лалета поради липсата на друга храна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин