Пътеводител на къмпингуващия сред природата - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътеводител на къмпингуващия сред природата
Пътеводител на къмпингуващия сред природата

Да се събудиш заобиколен от красота и да изпиташ уединение сред природата – това привлича много пътешественици към дивото къмпингуване.

Колкото и романтично да звучи, все пак трябва да се спазват някои правила, които не само правят изживяването безопасно и удовлетворяващо, но и запазват красивото кътче и за останалите, тръгнали по същия път.

Къмпингувайте на разрешени места

Известно още като „свободно“, дивото къмпингуване има сравнително различни значения в зависимост от дестинацията. В някои страни означава да разпънеш палатка в обозначени къмпинги, които макар и в непосредствен досег с природата, все пак предлагат базови удобства. В други значи да избереш сам къде сред пустошта да пренощуваш. Правилата също варират от страна до страна. Независимо къде по света решите да къмпингувате сред дивата природа, проучете правилата и потърсете съвет от местните информационни центрове и офиси на националните паркове.

Вземете правилното оборудване

Част от чара на дивото къмпингарство е да избягаш от цивилизацията, но това означава и да си абсолютно независим. Най-близкият магазин най-вероятно ще е на километри, затова трябва да си носите всичко необходимо.
Направете си списък. Освен очевидните неща, като водонепромокаема палатка, котлон, достатъчно храна, гориво за готвене и подходящо облекло, не забравяйте и малки, но жизненоважни предмети като фенерче, резервни батерии, кибрити и репелент. Ножче и тиксо ще ви свършат работа за текущи ремонти.

Пазете се от нестабилно време

Лошото време може да ви попречи да стигнете до мястото, където ще къмпингувате. Проверете прогнозата за времето преди да тръгнете и се научете да „разчитате“ знаците в небето за предстощо разваляне на времето.
Лесната пътека може да стане опасна при дъжд, а снегът и виелиците представляват особен риск в планините, където условията могат да се променят за няколко минути. В другата крайност, голямата жега може да изсмуче енергията ви, да предизвика дехидратация или топлинен удар. Ако времето се развали, намерете подслон или се върнете.

Пътеводител на къмпингуващия сред природата
Снимка: Justin Kern

Изберете внимателно мястото за палатката

Дърветата може да изглеждат идеална защита от стихиите, но се огледайте за клони, които могат да се счупят при силен вятър, и лагерувайте далеч от тях. Разпънете палатката на високо място, откъдето водата може свободно да се оттича, далеч от реки и потоци. Винаги я закрепвайте добре, като осигурите обтяжките с камъни или ги увиете около дърво, ако земята е прекалено твърда за колчетата.

Осигурете си вода

Водата е от първа необходимост за всяко къмпингуване сред природата, затова преценете откъде ще си я набавяте и дали ще става за пиене. Картата или пътеводителят ви би трябвало да указват наличните източници, независимо дали става дума за чешма в някоя хижа или за река или поток.
Ако не сте сигурни в качеството на водата, третирайте я. Преварете я поне за три минути или ползвайте филтър или химическа обработка. В магазините за аутдор оборудване се продават леки комплекти за пречистване на вода.

Внимавайте с огъня

Горските пожари са сериозна заплаха за диви райони със суха растителност и причина къмпингуването да е забранено на определени места. Спазвайте забраните, а там, където паленето на огън е разрешено – всички правила, като това да се използва яма или скара и да се гори само изсъхнала дървесина от разрешени източници.
Не палете клада, когато и малък огън ще ви свърши работа, и се уверете, че сте го загасили напълно, като полеете жарта с вода или я покриете с пясък или почва. Проверете дали пепелта е студена преди да си тръгнете.

Внимавайте и с животните

Срещите с диви животни може да са едно от най-хубавите неща във всяко къмпингарско пътешествие, но някои са по-желани от други. Проучете каква е местната фауна и какви рискове може да носи.
Спазвайте всички правила по отношение на животните. Не се приближавайте прекалено много, остявайте храната си на недостъпно за тях място и не ги хранете, независимо колко сладки и упорити са. Някои от най-малките същества, като комари, кърлежи и паяци, могат да предизвикат най-големите проблеми.
Вземете всички предпазни мерки, включително и ваксинация, ако е необходимо.

Бъдете готови за непредвидени ситуации

Никога не потегляйте без да известите някого за плановете си и за очакваното време на завръщането ви. Ако нещо се обърка, той може да вдигне тревога.

Комплектът за първа помощ е задължителен за всяка експедиция с диво къмпингуване. За кратки пътувания вземете поне лепенки и обезболяващи, а при по-дълги преходи добавете и бинтове, стерилни тампони, антисептик и рехидратиращи прахчета. Опитайте да намерите място и за чувал за оцеляване или одеяло за спешни случаи, в които можете да се увиете, за да се предпазите от стихиите и да поддържате телесната си температура. Свирката е от полза, когато трябва да привлечете внимание. Персоналните излъчващи локатори пък изпращат сигнал към спасителните екипи, които може да ви търсят, ако сте попаднали в сериозна неприятност.

Пътеводител на къмпингуващия сред природата

Оставете само стъпки

Има си причина националните паркове и резерватите по света да предлагат на приключенци като вас къмпинги от типа „назад към природата“ – те ви позволяват да се наслаждавате на пейзажа, като в същото време минимизирате влиянието си върху околната среда.

Когато разпъвате палатка някъде в дивата природа, отговорността да оставите мястото както сте го намерили пада единствено върху вас. Заравяйте отпадъците, когато ходите по нужда, приберете целия си боклук, погрижете се за огъня – не оставяйте абсолютно никаква следа от посещението си, така че и тези след вас да могат да се порадват на досега с природата.

Текст: Свилен Георгиев. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин