Пътуването те прави по-креативен (но не всяко) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуването те прави по-креативен (но не всяко)
Автор: Peika.bg
Пътуването те прави по-креативен (но не всяко)

Каква е връзката между пътуването и креативното мислене и защо решаването на проблеми често има нужда от една хубава ваканция

Че пътуването е най-полезното и приятно нещо, което можете да подарите на мозъка си, е отдавна известно. Но положителните му ефекти не спират дотук, защото то ни прави и по-креативни.

В свое проучване изследователите Уилям Мадъкс и Адам Галински (2009) поставят на участниците задачи, които трябва да установят нивата на тяхната креативност, включително задача с асоциация на думи, упражнение с рисуване, тест за „вътрешната им креативност“ - способността да виждат проблеми от различна перспектива и да откриват скрити решения; както и тяхната „междуличностна креативност“ - способността им да се споразумеят с някого така, че и двете страни да са печеливши.

Повече от половината участници били американски студенти, а останалите – студенти от различни държави като Бангладеш, Мексико и Швейцария.

Изследователите установяват, че тези от участниците, които са живели в чужда държава, показват значително по-високи резултати при решаване на креативни задачи в сравнение с останалите. Най-важният фактор обаче бил не колко време човекът е живял в чужбина, а до каква степен е усвоил нещо от непознатата култура. Или по-точно:

Просто да пътуваш в чужбина не означава, че си по-креативен.

Все пак учените признават, че е трудно да се определи дали пътуването в чужбина прави хората креативни или просто креативните хора пътуват по-често в чужбина. Но също така става ясно, че със сигурност тези, които прекарват част от живота си в друга страна – и си позволяват да се потопят в местната култура, свикват да търсят различни перспективи и да сравняват различни решениея, което пък им помага да се справят по-лесно с предизвикателствата в живота.

Така че ако сте изпаднали в сложна житейска ситуация, възможно е това, което ви трябва в момента, да е една хубава, напоителна ваканция в чужбина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин