Пътувай и спестявай! Възможно е! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай и спестявай! Възможно е!
Автор: Peika.bg
Пътувай и спестявай! Възможно е!

Искаш да пътуваш, без да обявиш фалит преди да си се завърнал? Спокойно, това е напълно възможно!

Виж нашите предложения как да пътешестваш, без да харчиш много. Предлагаме ти 13 съвета за това как да спестяваш преди и по време на приключението. Доказано е, че работят!

1. Купувай по-малко неща

Все пак не отиваш на модно ревю, а на пътешествие. Остави си повече средства, които да похарчиш за преживявания, освен това няма да се налага да дърпаш претъпкан куфар след себе си. В крайна сметка си спестявал, за да заминеш някъде, а не за да изхарчиш всичко още преди да си тръгнал.

2. Пътувай извън сезона

Това е времето, в което нощувките, храната, пътят всичко ще ти излезе доста по-евтино. Освен това ще избегнеш вълната от туристи и спокойно ще можеш да се насладиш на почивката си. 

3. Дай дома си под наем, докато те няма

Ако си планувал по-дълго пътуване, можеш да дадеш дома си под наем, например на друг пътешественик. Това ще компенсира част от твоите разходи.

4. Квартира, а не хотел

Освен, че е доста по-икономичен вариант, квартирата често е доста по-уютна от хотела. Можеш да си избереш такава с хазяи и да научиш малко повече за местния бит, култура и традиции. Така ще имаш и човек, на когото да разчиташ за информация, насока или съвет. Не се страхувай да създаваш контакти, те правят пътешествието истинско и пълноценно. 

5. Колкото по-рано, толкова по-добре

Понякога се появяват и добри оферти в последния момент, но по-добре не разчитай на това. Планирай полета и настаняването си, колкото се може по-рано. Така ще имаш време да събереш още малко средства за приключения, докато тръгнеш на път. 

6. Не наемай автомобил

Опитай се да разучиш местния транспорт преди да тръгнеш. Така ще ти излезе доста по-евтино и в повечето случаи ще си спестиш доста главоболия, шофирайки по непознати улици. Освен това в градския транспорт ще имаш време да разглеждаш, а не само да въртиш волана. 

7. Преговаряй

Разбира се, това важи само за личните контакти. Не се страхувай да поискаш по-ниска цена - за нощувка, път, храна или сувенир. Както знаеш, има страни, в които това си е част от общуването. Помни, че ако не си поискаш, е малко вероятно да получиш добра сделка. 

8. Разходи се, не се вози

Така не само спестяваш, а и се потапяш в атмосферата на мястото. Отдели си време да поскиташ по непознати улици, да видиш нови лица и да се почувстваш част от един друг дневен ритъм. Само така можеш наистина да усетиш пътешествието.

9. Пробвай храната от местния супермаркет

Не е задължително да се храниш само в ресторант. Разгледай предложенията в местния супермаркет. Там понякога има доста добри попадения от местната кухня. Вкусно, доста по-евтино и ти остава време за още обиколки. 

10. Направи си пикник

Докато сме на тема храна - можеш да си направиш пикник в парка. Хапни собствените си запаси или се почерни с нещо от местните магазини - изборът е твой. Така ще имаш време да разгледаш околността и да направиш план за следваща разходка. 

11. Не пипай мини бара в хотела

Всички знаем защо - накрая сметката няма да е толкова мини, колкото си си представял.

12. Използвай деня за безплатно посещение

Почти всички забележителности - музеи, галерии, атракции имат ден със свободен вход. Направи си кратко проучване и се възползвай от възможността. 

13. Църквите са безплатни музеи

От тях можеш да научиш много за миналото да дадено място. История, архитектура, религия - те са всичко под един покрив. Не ги пропускай!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин