Пътувай като... Малкия принц - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай като... Малкия принц
Автор: Полина Райнова

Или какво да научим от Малкия принц за пътуването и живота изобщо.

"- Моля... нарисувай ми овца, каза Малкият принц. 

Тогава, изгубил търпение, тъй като бързах да разглобя мотора, надрасках тази рисунка долу и отсякох: 

- Това е сандъкът - овцата, която искаш е вътре."

На езика на пътешественика: Не оставяйте очите да ви заблудят

Има места, до които е по-трудно да се докоснем заради твърде голямата културна разлика. Отдавна ви се иска да посетите Индия, Мароко, Египет или пък Еквадор, а защо не и някоя позабравена руска провинция с транссибирския експрес. След първоначалната еуфория от взетото решение да кръстосате света надлъж и нашир идва моментът на реалната среща и, разбира се - на културния шок. Точно тогава трябва да си припомните думите на Малкия принц и да не забравяте, че вашата нарисувана овца може би се крие в сандък и това, че не я виждате, съвсем не означава, че тя не е там. Не преценявайте света около себе си като “сериозните възрастни” от книжката на Екзюпери. Разберете колкото се може повече за културата на хората и вижте какво се крие отвъд.

"- Да я връзвам ли? Каква странна мисъл!

- Но, ако не я връзваш, тя ще отиде кой знае къде и ще се загуби."

На езика на пътешественика: Загубете се!

Не се връзвайте за картата. Пуснете я по въздушната поща - може би човекът, който я открие, ще има по-голяма нужда от нея. Има градове, които сякаш са проектирани с едничката цел да се загубите в тях. Вземете например Венеция - тесните улички, преливащи една в друга, са идеалната визуализация на речниковото значение на думата “лабиринт”. Понякога плановете, които си правим с цел да прекараме почивката си максимално добре, се затягат около нас като примка, чиято доброволна жертва сме самите ние. Помните ли думите на Лисицата: “Същественото е невидимо за очите”? Е, бихме могли да приемем, че по тази логика най-хубавото от мястото, което се готвите да посетите, е невидимо за автора на пътеводителя, на който така разчитате. Какво ви чака в края на поредната тясна уличка? Открийте го сами!

"- Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници."

На езика на пътешественика: Не позволявайте на обстоятелствата да ви спрат

По закона на Мърфи точно преди да заминете изникват отнякъде, сякаш по поръчка в уречено време и точно място, онези обстоятелства, които ни нашепват “по-добре си остани вкъщи”. Коварен глас, който действа подобно на песните на сирените - колкото повече се вслушваш в него, толкова по-вероятно е да се окажеш на дъното на океана (в случая на дъното на любимото си кресло - с потънал поглед в телевизор). За да избегнете тази опасна ситуация, представете си, че приятелите, които се отказват в последния момент от пътуването, колата, която не пали и дъждът, който вали из ведро, са просто “две-три гъсеници”, които трябва да изтърпите.

 
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!
Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин