Пътувай от креслото: Градът на победата в Индия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Градът на победата в Индия
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Градът на победата в Индия

Фатехпур Сикри е старинен архитектурен комплекс, който свидетелства за културата на индийската цивилизация през XVI в. 

Комплексът е разположен само на около 40 км западно от Агра и неговият най-голям символ – Тадж Махал.

Фатехпур Сикри е изграден между 1571 и 1585 г. от великия император Акбар. В буквален превод името му означава „град на победата“. Той е бил столица на империята само за около 10 години, но построеното през XVI в.  остава и до днес като един от културните паметници на Индия. От 1986 г. е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Фатехпур Сикри е столицата на великия моголския император Акбар, който бил изключително харизматична личност. Той притежавал мъдрост, излъчване и магнетизъм, като се славел с безспорни военни и административни умения. Вместо да налага модернизирано чуждестранно управление, той сключил съюз с владетелите на Раджпут, като се оженил за една от дъщерите на махарджата в Амбер. 

По този начин владетелят започнал голямата си мечта за обединяването на всички общности в Индия, в която всички религии да живеят заедно. Въпреки че имал много жени, владетелят нямал наследник. Това го накарало да посети светеца Шейх Салим Чистий, който живеел в селището Сикри. 

Мъжът предсказал на императора, че ще се сдобие с трима сина. Не след дълго една от съпругите му забременяла и родила мъжки наследник, който в чест на пророка бил наречен Салим. По-късно той останал в историята като император Джахангир. В знак на признание Акбар решил да изгради в Сикри своя столица, като прибавил към името ѝ и Фатехпур, което означава победа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин