Пътувай от креслото из Северна Корея (видео) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото из Северна Корея (видео)
Автор: Peika.bg

Както всички херметически затворени държави по света, и Северна Корея започва малко по малко да се променя. В страната тук-там вече се срещат мобилни телефони, все повече се увеличава интересът от чуждестранните туристи, а в средата на 2014 г. стана ясно, че в Северна Корея ще се провежда международен маратон.

 

За да заснемат кадри от променящата се държава, Джей Ти Сингх и Роб Уитуърд посещават страната и прекарват шест дни в проучване и снимане.

Разбира се, начало на промени не означава цялостни промени. По време на снимките двамата чужденци са плътно следвани от двама „гидове“ - представители на корейските власти (а вероятно и тайни служби).

Не получават разрешение да снимат строежи, занемарени райони и военни зони. Освен това филмът вероятно нямаше да се появи на бял свят, ако не беше заснет в копродукция със Севернокорейската служба по туризма.

Въпреки това двамата подчертават, че кадрите не са фалшиви – те показват столицата Пхенян такава, каквато е. Бонус са невероятните гледни точки отвисоко, за които Джей Ти и Роб получават специално разрешение за достъп.

Макар да няма официални данни за броя на западните туристи, допускани на територията на Северна Корея ежегодно, смята се, че е ограничен до около 4000.

Ако скоро няма да ви се отдаде възможност да стъпите на севернокорейска земя, разходете се из нея чрез видеото:

Enter Pyongyang from JT Singh on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин