Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух
Автор: Peika.bg
Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух

Как завърши проектът "Пътят Ком Емине 600" и изпълни ли своята цел?

На 1-ви август 2017г. в 04:30ч. Антония Григорова стартира от в. Ком, за да избяга 600-те км до н. Емине под 6 дни. Тя финишира на носа на 7-ми август в 03.25ч. Успя за 5 дни 22 часа и 55'!

За тези 6 денонощия Антония имаше общо 20 часа сън. Последният ден бяга при 35 градуса на сянка. По време на това Предизвикателство 13 други състезатели бягаха заедно с нея, като се сменяха на всеки 20-30 км, а тя продължаваше въпреки умората, безсънието, болката... За да докаже на себе си, че мечтата е по-голяма от инстинкта за самосъхранение, за да вдъхнови поне един човек да следва себе си. Направи го, защото отказването не беше решение и толкова много хора повярваха в нея.

Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух


Всеки път, когато й се искаше да спре, успяваше да се изправи и да продължи. Разбира се, зад нея стоеше и един невероятен екип от съмишленици събрани от треньорката й Наталия Величкова. Те бяха обединени от идеята, че най-важното е този проект: Пътят КЕ 600 да завърши, така като е плануван преди повече от една година!
Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух


Всеки един участник в това Пътуване даде нещо от себе си, загуби нещо, но и научи много за света, за хората, за неограничените човешки възможности. Защото това не е само преминаването на 600 км по билото на Стара планина, като някаква суха статистика. Този път Планината беше благосклонна към Антония и екипа й.
Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух


Много хора бяха приковани пред мониторите, за да следят придвижването на синята точка върху картата с GPS проследяването. Някои от тях написаха писма до Антония за седмичната доза вдъхновение! За всички участници това бе едно невероятно приключение! Целта им бе да превърнат Ком-Емине в нещо повече от един туристически маршрут! 
Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух

За Ком – Емине:

ОТ ВРЪХ ДО НОС - В България има над 38,000км маркирани туристически пътеки и над 350 планински хижи. Хиляди са маршрутите, но най-забележителен сред тях е маршрутът по главното било на Стара планина – от връх Ком до нос Емине. Дължината му е 600км, а сборното изкачване за целия маршрут е 15 000м, изкачват се или се „подсичат“ повече от 100 старопланински върха. Ком – Емине е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“. Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черноморе. Крайните му точки са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Испанската част от трансевропейския маршрут Е3 представлява популярния поклоннически път Камино де Сантяго.

Изминаването на разстоянието е постижимо за 15-17 дни в летни условия и около 1 месец в зимни.

История

За първи път „Ком – Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев, български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи. Походът е повторен едва през 1953 г. от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС) и е уточнен окончателно при последващите две изминавания през 1955 и 1959 г.

Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута в обратна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет – ВИММЕСС. Днес освен за пешеходни туристически преходи „Ком – Емине“ се използва и като трасе за велосипедни и извъншосейни състезания.

Близо 30 години най-доброто постижение за най-бързо преминаване пеша е на Любомир Палакарчев, 5 дни и 14 часа, направено през 1987 г. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобрява, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути, с 3.50 часа по-добро време от това на Палакарчев. 18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов - Дизела поставя нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.

За Антония Григорова:

ОТ НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ се докосва до спорта, а той от своя страна я завладява напълно и я учи на всичко - да губи, да печели, да цени, да се бори докрай и никога да не се отказва. От всички спортове - бягането, част от тренировъчния процес, е най-хубавата част от тренировките и.

Пътят Ком Емине 600 и силата на женския дух

Снимка: Слави Асенов

Какво я движи? „Да бъдеш по-добър, по-отговорен, целеустремен и щастлив. Да покажеш, че е възможно с постъпките си. Да си пример с всеки избор и действие. Тези мъничките неща, за които всеки говори, те продължават да ме движат напред.“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин