Пазителите на Забранения остров - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пазителите на Забранения остров
Автор: Peika.bg
Пазителите на Забранения остров

Никои от ценните брегове на Хаваите не са толкова недокоснати, колкото тези на остров Ниихау. Той е известен още като "Забранения остров". На него все още няма пътища или течаща вода. 

Местните говорят своя традиционен диалект от хавайски. Те отглеждат или отстрелват храната си и така всъщност са изключително независими. Този отдалечен остров си е спечелил уважавано място на всяка карта на любопитните пътешественици. Това най-вече  се дължи на любопитната му история.

Минало:

През 1864 г. Елизабет Синклер-Робинсън, родена в Шотландия и собственик на плантация в Нова Зеландия, купува Ниихау от крал Камехамеа V и Кралство Хавай за 10 000 долара. С тази покупка тя обеща да запази местната хавайска култура. Освен уникалния диалект на хавайския език, тя включва и танца хула.

Той се е танцувал като забавление за специални поводи и начин местните да запазят и предадат историята си. Земята не се счита за собственост на местните жители на Хавай и това позволява на островитяните да живеят свободно, без да носят отговорност за отдаване под наем или наемане на земя.

Пазителите на Забранения остров
Снимка: luckywelive808.com

Почти един век по-късно, през 1952 г., семейството на Робинсън забраняват на външни лица да посещават острова, поради полиомиелитална епидемия в Хавайските острови.  По  този начин те искат да защитят местните жители.

Въпреки че днес епидемията е останала зад гърба им, остров Ниихау все още не е достъпен за широката общественост. Посетителите трябва да получат покана от настоящите обитатели на острова - семейство Робинсън, за да го посетят.

Пазителите на Забранения остров

Настояще:

В момента на острова живеят около 100 души. Те си произвеждат почти всичко, от което имат нужда, що се отнася до храна. Но Ниихау все още разчитат на ресурси от Кауай (четвъртият по големина и най-старият от Хавайските острови), за да оцелеят. 

Пазителите на Забранения остров
Снимка: luckywelive808.com

Дори сега семейството на Робинсън продължава да подкрепя и улеснява търговията със занаятчийски стоки, които островитяните произвеждат. То твърдо се придържа към обещанието на своите предци, като не само запазва културата и традициите на местния хавайски народ, но и полага големи усилия за опазване на застрашената флора и фауна в района. Семейството продължава да се ангажира с опазването на живота и културата не само на Ниихау, но и на останалата част от Хавайските острови.

Бъдеще: Как да посетим "Забранения остров"?

Днес интересът от страна на пътешествениците към Ниихау е сложил малкия остров в светлината на прожекторите. Все още, ако нямате лична покана от семейство Робинсън, не можете да стъпите на острова. Въпреки това се организират много обиколки от остров Кауай, които ще ви отведат доста близо до Ниихау. Освен да си направите красива разходка с лодка, ще имате възможност да се гмуркате с шнорхел във водите около острова.

Пазителите на Забранения остров

Все пак семейството на Робинсън разбира големия интерес към острова и затова предлага обиколки с хеликоптер над него. Те включват и кацане на плажа Нанина, който се намира далеч от местните жители. Така че, ако достатъчно много искате да усетите традиционната и неподправена атмосфера на Ниихау, има няколко начина за приключенски настроените пътешественици!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин