Пеглана кобасица в Пирот - фестивал за любителите на месото - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пеглана кобасица в Пирот - фестивал за любителите на месото
Автор: Лия Панайотова
Пеглана кобасица в Пирот - фестивал за любителите на месото
Снимка: peglana.com

Ценителите на кулинарните изкушения, особено на тези от семейство мръвки, ще се зарадват да разберат, че в края на януари от няколко години в Пирот се провежда един типично сръбски фестивал - на местната наденица пеглана кобасица. Въпреки крехката си възраст, фестивалът вече се радва на сериозно количество почитатели. По време на еднодневното кулинарно поклонение ще имате възможността да се насладите на известния пиротски кашкавал, както и, естествено, на изобилие от вина и ракии. Въпреки че тези изкушения не са за изпускане, перлата в тази сръбска корона е наденицата пеглана.

Според поверието пеглана прави мъжете нечувано силни, а жените... ами... палави. Причината за тези резултати се крие в изобилието от изкусно подбрани подправки, които се слагат в наденицата. Въпреки че можете да намерите пеглана из почти цяла Сърбия, Пирот се слави като неин най-реномиран производител, затова и фестивалът се провежда точно в този град.

Смята се, че истортията на пеглана започва от Османската империя. Какво точно са слагали в нея тогава не е съвсем ясно, но днес тази наденица се смята за изключителен месен деликатес. Прави се само от най-хубавото месо, изчистено от всякакви мазнини. Поради историческите корени на пеглана, не е прието в нея да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко. Според някои пеглана е най-вкусна, когато е направена от магарешко. Освен това трябва да се яде гореща, или поне топла, за да се усети пълната сила на лютивите подправки.

Разбира се, за направата на този специален деликатес, се използва специална технология. Най-подходящият период за продукцията е между началото на ноември и края на декември. Това е така, тъй като температурата, при която се приготвя пеглана е от изключително значение - трябва да е между -5 и +5 градуса по Целзий, с минимална влажност на въздуха. След като са напълнени, надениците се оформят като подкови и се оставят да съхнат. И толкова? Съвсем не! На всеки два-три дни, Пеглана се сваля и се пресова или изглажда, обикновено с помощта на стъклена бутилка. По този начин се отстранява излишната вода. Името пеглана идва именно от този процес, тъй като преведено буквално означава "изгладена".

Освен богата история и невероятен вкус, според производителите на пеглана, тя има още едно преимущество - в нея не се слагат никакви консерванти и оцветители. Ако сме ви вдъхновили за малко сръбска кулинария, слагайте най-широките си панталони и към Пирот! През 2016 г. фестивалът е на 30 януари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин