Перперикон – завръщане в древността - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Перперикон – завръщане в древността
Автор: Peika.bg
Перперикон – завръщане в древността

Ако ви е любопитно да се докоснете до реалността по нашите земи преди 8000 г., то Перперикон е вашето място.

Това древно светилище е съхранило магията на не една и две отминали епохи. Историческият скален град Перперикон се намира в Източните Родопи, само на 15 км североизточно от Кърджали. Изграден е върху връх с 470 м надморска височина, в чието подножие тече Перперишката река

Скалистата местност, издигаща се в плодородна речна долина, векове наред е давала убежище траки, римляни, византийци и днес е една от най-любопитните забележителности в България.  

Перперикон – завръщане в древността


Перперикон се състои условно от четири части – мощна крепостна стена, Акропол, изсечен в скалите дворец с площ около 10 000 кв. м и две предградия – северно и южно. 

Изумителна е структурата на комплекса, чиито огромни каменни блокове са изсечени в скалите ,без никакъв свързващ материал помежду им. Акрополът, чийто стени са с дебелина 2,8 м и с идеално гладка лицева страна, се издига над внушителния дворец.

Мястото е било населявано от древнотракийското племе Сатри, а името Перперикон е в чест на тракийския бог на камъка Пер. Най-ранните следи от живот са от VI-V в. пр. н. е.

Перперикон – завръщане в древността


Според откритите находки и направените хипотези, на Перперикон се е намирало легендарното светилище на бог Дионис, който бил почитан от траките, а в последствие и от гърците. 

Разходката до Перперикон може да се комбинира с посещението на туристическия комплекс на село Калоянци, който се намира на 11 км и се е превърнал в предпочитано място за отдих на много туристи, решили да видят древното светилище.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин