Пещера Проходна или как да се представиш на Него - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещера Проходна или как да се представиш на Него
Автор: Нели Апостолова

Пещера Проходна е най-дългият пещерен тунел в България, заради дължината си от над 260 м. Намира се на 112 км от София и на 2 км от село Карлуково, община Луковит. Височината й варира между 30 и 50 метра. "Проходна" е част от Карлуковския пролом, пълен с многобройни и разнообразни карстови образувания и част от екопарк "Искър-Панега".


За влизане в пещерата има два входа: малък (35 м) и голям (45 м):

- ако сте с кола и идвате от село Карлуково, след 2 км има отбивка, която води до малкия й вход и завършва в нещо като паркинг.

- ако сте за пръв път в района, ви препоръчвам пътеката от паркинга на хижа Пещерен дом - влизане през големия вход. За 15 минути сте до големия отвор и гледката определено си заслужава.

Пещерата има естествено осветление, заради феномена "окната", образуван от ерозията на просмукващите се води от тавана. Така в централната си част пещерата има две почти еднакви по големи бадемовидни дупки, които изумително наподобяват формата на очите. Много интересно за разглеждане е по време на дъжд, когато човек има чувството, че очите плачат.

На това място са намерени археологически находки, свидетелстващи за древни обитатели. Смята се, че слънчевият лъч, който около 14-15 часа пада през окната върху скално образувание с форма на вулва е било използвано като част от култа на траките към богинята майка (символично оплождане). Според друга теория същите тези древни прародители са използвали мястото за ритуал по време на пролетното равноденствие (21 март), при който светлинният лъч пада върху съд с вода. Този ритуал може да се е използвал и като древен календар, който да обявява старта на новата сеитба.

За каквото и да е ползвана тази пещера, сами ще се убедите, че мястото е магнетично и с часове можете да гледате на горе без да се усетите. Ако посетите това място, си оставете поне час да разгледате на спокойствие. Най-доброто време за посещение е около обед, когато светлината пада върху една невисока скала и ако се качите на нея може да си направите разкошни снимки.

Ако сте любители на екстремните спортове, да знаете, че в тази пещера можете да скочите с бънджи или да се катерите по скалата. Вгледайте се в скалите и ще видите различни халки, оставени от катерачи. А над големия вход (45 м) можете и да скочите с бънджи с инструктори, които често събират групи на това място.

В тази пещера е сниман филмът "Време разделно", както и няколко чуждестранни продукции. А от 1962 г. е обявена за туристическа забележителност и според мен едно от местата, които задължително трябва да посетите ако не тази, то поне следващата година.  

Открийте още идеи за пещери в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Martin Danchev, 01.11.2013 | 11:19
Пещерата наистина е много красива, но след като поговориш с местните, разбираш, че тя съвсем не е еднственото нещо, което може да се види в района. Задължително трябва да се слезе до малката скална църква под хижата, или да се отиде до едно съвсем малко и супер закътано езерце, над което са надвиснали огромни скали. Реставраторът дори ни каза, че през пролетта там има и водопад. Едно наистина магическо скрито място! Благодаря ви отново peika!
Истинският Типун, 23.09.2013 | 16:49
Наистиня мястото е величествено и го препоръчвам на всеки, който не го е посещавал. Обичам тази пещера и неведнъж съм я посещавал
Абонирайте се за нашия бюлетин