Пещера Проходна – свещеният храм за катерачите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещера Проходна – свещеният храм за катерачите
Автор: Михаела Стоянова

Затворете очи, вдишайте дълбоко, заслушайте се, издишайте. Усетихте ли магията?

Може би не, ако току-що сте вдишали забързаността на градския живот. Ако свободолюбивият дух е ваш неотлъчен спътник и имате нужда от малка доза одухотвореност, то българската природа може да ви помогне. Едно от многобройните места, които привличат вниманието на туристите от цялата страна, е пещера Проходна. В следващите редове ще я представим по един по-различен начин – като част от света на катерачите.

През топлите месеци в близост до село Карлуково, което се намира на 80 км от София, е винаги оживено. Туристи от цялата страна идват, за да видят необикновения символ на пещерата – Божиите очи(две дупки в тавана, които наподобяват очи). Но Проходна носи и един друг, по-специален заряд. Тя е храм за много катерачи, които изповядват религията на този красив спорт.

Събота е. Поредната бленувана почивка, в която още от ранни зори кипи трескава подготовка за предстоящия катерачен ден. Катеренето е необикновен спорт. В един момент от някакъв вид дейност, то се превръща в начин на живот. Точно затова голяма част от хората, които го практикуват, трудно биха си представили да не прекарат един от почивните си дни с приятели сред природата. Там чрез любимото си занимание те имат възможност да надминат себе си и личните си постижения. Именно с това се сблъскваме на входа на пещерата. Още от сутринта виждаме групи от хора. Те са застанали пред различните маршрути и всеки обмисля своя собствена тактика, която да му помогне да се изкатери възможно най-чисто. Усеща се различният заряд. Във въздуха са примесени амбиция и непримиримост от предишни несполуки. Всеки иска да постигне целта си и това си проличава във всяко едно движение по време на самото катерене. За някои борбата е голяма, за други - не чак толкова. Едно е ясно обаче – удоволствието от цялото преживяване за всички е еднакво голямо.

Проходна е място, където се наблюдава как катерачите се сливат с природата и си взаимодействат на едно различно ниво. Точно това прави пещерата още по-атрактивно място. Туристите също го усещат. Голяма част от тях се спират и с любопитство наблюдават какво се случва около тях. Някои се чудят защо тези хора се подлагат на всичко това, други просто застават и запечатват момента с фотоапаратите си.

Денят, посветен на природата и катеренето малко по малко се изнизва. Шумът от закачането на примки и въжета се чува все по-малко. Въпреки това се усеща как на никого не му се тръгва. Всеки си прави равносметка за това какво е успял да постигне и какво не. Божиите очи не спират да наблюдават отдадеността на катерачите. Те, от своя страна, продължават да си поставят нови цели, които да постигнат при следващото им завръщане в пещера Проходна. Точно затова й казват просто: „Чао, до следващия път“, защото са сигурни, че „Паяците“, „Напред и нагоре“, „Двойка, бате“ и всички други маршрути ще ги посрещнат отново много скоро.

Ако сте от хората, които обичат специалните усещания, Проходна е идеалното място за вас. Там ще усетите двоен заряд. От всичко това, което изживеете лично, и онова, което се случва в обкръжаващия катерачен свят, в който със сигурност ще се потопите, дори и за кратко.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин