Пещерата Постойна и разходка с пещерното влакче - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещерата Постойна и разходка с пещерното влакче
Автор: Албена Мишева

Словения е малка, но наситена с красоти страна. Едно от най-интересни места, които можете да посетите там, е пещерата Постойна (Postojnska jama). Тя се намира само на около километър от едноимения град и на около 50 км от столицата Любляна.

Със сигурност впечатляващата дължина от близо 21 км няма да бъде единственото, което ще ви привлече към този шедьовър на природата. Вече близо 200 години пещерата е една от най-посещаваните туристически дестинации в Словения. Може да се похвали с най-дългия в световен мащаб туристически подземен маршрут - малко повече от 5 км. Не се притеснявайте, само малко повече километър от тях ще се наложи да изминете пеш. За радост на посетителите пещерата Постойна е горд притежател на единственото метро в Словения. Добре де, може би метро е силно казано, но със сигурност това ще бъде едно много забавно подземно пътешествие с влакче.

Пещерата явно е имала по-голям приоритет от столицата, защото е електрифицирана още в началото на 19 век, доста преди Любляна. Атрактивното осветление допълнително засилва усещането за пътешествие към центъра на земята, което ни води милиони години назад.

Всички видове пещерни образувания могат да бъдат видени по цялото протежение на пещерата. Пешеходния маршрут минава през допълнително изградени бетонни мостове и се спуска спираловидно надолу. Символът на пещерата е сталгмитът Брилиант. Името е изключително правилно подбрано, защото цялото образувание е бяло и подсиленото осветление създава усещането, че камъкът наистина блести.

Може би заради изключителното разнообразие на животинския свят – повече от 150 постоянно обитаващи вида – именно тук се заражда ново течение в биологията, наречено спелеобиология. Със сигурност най-известния представител на животинския свят в пещерата е протеят (Proteus anguinus), наричан още човешка рибка, заради почти розовия си цвят, близък до цвета на човешката кожа. Той е най-голямото пещерно земноводно, според мен някаква странна смесица между гущер и змия. Има малки розови израстъци на мястото на ушите и е сляпо. Интересно е, че може да оцелее около 10 години, без да се храни. Вероятността да попаднете на протей в пещерата е почти нулева и именно затова почти към края на пешеходния маршрут е поставен голям аквариум с протеи.

На връщане отново ви чака пътуване с влакчето, а близо до изхода ще видите нещо наистина забележително. В огромна пропаст буйно се носи река Пивка, която всъщност е създателят на пещерата.

Полезна информация: Подробна информация за часовете на посещение и различните входни такси можете да намерите тук. Посещението отнема около час и половина и е задължително да предвидите топли дрехи, защото температурата винаги е около 10 градуса. След като слезете от влакчето, в една от първите зали в пещерата се формират групите за посещение, разделени според езика. Има групи на английски, словенски, италиански и немски.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин