Песни, танци и изненади предстоят на празника на брежанския кестен в Симитлийско - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Песни, танци и изненади предстоят на празника на брежанския кестен в Симитлийско
Автор: Peika.bg
Песни, танци и изненади предстоят на празника на брежанския кестен в Симитлийско
Снимка: pixabay

С двудневна програма жителите на симитлийското село Брежани отбелязват Празника на брежанския кестен, който тази година е в дните 21 и 22 октомври. 



Празникът в пиринското село Брежани ще започне с кулинарна трапеза, песни и танци. Целта на събитието, което се провежда за дванадесета година, е да популяризира местния сорт, който е с възраст над хиляда години и е пренесен по римско време на тези земи, каза Снежана Стоименова, заместник-председателят на сдружение „Хора и традиции“, организатор на празника.

В Брежани кестеновият хабитат има благоприятна почва и климат за развитие и затова са най-вкусните кестени в България, допълни Стоименова. 

Програмата започва в 11:30 часа на 21 октомври. Ястия от кестени, приготвени от кулинарните майсторки на Брежани и гостите от Делчево (Република Северна Македония), ще бъдат предлагани на посетителите на празника. Сред кулинарните изкушения ще бъдат още заек с кестени, айвар, баници, бонбони и сладкиши от местния деликатес.

Ще има и „кестени по италиански“, които са традиционни за събитието и приготвени от Марчело Канестрели, който от години живее в Брежани. Късният следобед ще продължи с концерт с участието на Соня Ковачка, Фолклорен ансамбъл „Веселие“ – Симитли, ансамбъл от Делчево и изпълнителя Никола Тодоров, които ще изнесат богата музикална и танцова програма.

В неделя, 22 октомври, за децата ще бъде организирана изненада от 11:00 часа. За тях са подготвени лакомства, песни и танци в градския парк на пиринското село, разказа Снежана Стоименова.  

Освен изложение на селскостопанската продукция, празникът цели развитие и опазване на природата. Югозападното държавно предприятие е дългогодишен партньор в организацията на празника и подпомага за залесяване на нови пространства с млади фиданки, посочи зам.-председателят на сдружение „Хора и традиции“.

Идеята на празника е да опази горите, защото те са застрашени от рак на кората. Сортът вирее само в местността на кметството, затова кестените са сертифицирани като продукт с географско значение. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин