Пет приказки от Саламанка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пет приказки от Саламанка
Автор: Кристина Кацарска

Очарование, мистичност, хипноза... Саламанка. Град, предлагащ забавление, град, изпълващ с вдъхновение, град, пренасящ те в друго измерение. Намира се в Западна Испания, далеч от соления морски въздух, без ехо от столичния шум и съчетава старинност и съвремие. Тук ви предлагаме пет приказки, които да изживеете, пет вълшебства, които да ви оставят безмълвни:

 1. Пласа Майор (Големият площад) - сърцето на Саламанка, безвъзвратно ще се пренесе и във вашите сърца. Щом кракът ви пристъпи през някой от множеството входове, отвеждащи към различни части на града, ще премигнете, ще се огледате и ще продължите напред, вярвайки, че сънувате. Ще попаднете сред стотици смеещи се и бъбрещи младежи, седящи върху паветата, но не заради недостиг на пейки, а просто, защото така е по-забавно. За разлика от площада в Мадрид, където това е забранено от закона, тук седенето на земята е традиция за местните и атракция за туристите. И не се притеснявайте за чистите си панталонки, през нощта огромни машини отмиват всяка мръсна песъчинка. Ден е, а вие приличате на пумпалче, развихрило се в центъра на огромния площад. Поспрете се и се загледайте в стотиците скулптурки на глави на известни и допринесли за Испания личности, поставени по цялата окръжност. Но магията настъпва вечер. Светлини, мариачи, ресторантчета, павилиончета с типични сладки изкушения. Площадът ви поглъща напълно, подчинява сетивата ви, а вие сте неспособни да продължите, без да поседнете за много.

2. Напълно възможно е, докато крачите по прекрасните улички, просто да подминете Ла каса де лас кончас (Мидената къща). Но не защото й липсва омайност, а защото се слива с цялостното архитектурно вълшебство на града. В наши дни сградата е собственост на различни частни лица, поради което влизането е забранено, но този факт допринася още повече за приказния ефект на нейната история. Окото ви веднага ще попадне върху множеството мидени черупки по фасадата. Една от легендите разказва, че те са символ на необятната любов, която Дон Родриго Ариас изпитва към своята съпруга Доня Хуана. Според друга, под някоя от мидичките е скрито съкровище, което носи късмет на обитателите на къщата и междувременно е защитено от всяка зла ръка.   

3. Влезете ли в Старата катедрала на Саламанка, мигновено ще изпитате преклонение пред величието на архитектурата, пред цялото изкуство, въплътено в изящния храм. Но истинската магия ви очаква, когато извървите старинните стъпала, които ще ви отведат на покрива. Пред погледа ви ще се разкрият река Тормес и Пуенте Романо (мостът над нея), зелени паркове, множеството кули на катедралата и цяяяла Саламанка. Ще се издигнете сред облаците, ще замечтаете да притежавате криле. 

4. Саламанка е известна, като средище на студенти. Така че нейният университет, предлагащ разновидни специалности, е една от големите забележителности на града. От него произлиза и символът на Саламанка - жабата. Централната фасадата на университета поставя пред изпитание наблюдателността на всеки турист. Сред множеството фигурки и орнаменти се спотайва мъничка жабка, очакваща своите откриватели. Вярва се, че всеки съзрял я, ще се радва на безгранични успехи в своето образование. За неоткрилите я любопитковци, е предложен план на фасадата, посочващ точното местоположение на подскачащата животинка.

5. А за купонджиите градът предлага и безброй много нощни заведения, барове, дискотеки. Но за да разберете как се забавляват местните, не отивайте към централните части, не вървете след тълпата, не се отзовавайте на раздаваните брошурки. Разходете се из тайнствените улички, разгледайте нощна Саламанка, а когато се изморите, се огледайте и попитайте някой усмихнат човек за най-близкото място, където да се разхладите с ароматна сангрия. Забавлението е гарантирано!  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин