Пиран - словенската Венеция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пиран - словенската Венеция
Автор: Peika.bg
Пиран - словенската Венеция

Ако Любляна ви е харесала, то ще се влюбите в словенската перла Пиран.

Това е един изключителен и специален малък град, тъй като е най-добре запазеният паметник на културата в словенска Истрия и дори често е сравняван с Венеция. Освен това той и национален исторически паметник и е заобиколен от кръгла стена, която в миналото служела за защита.

Интереснен за историята на Пиран е фактът, че венецианското управление над района, започнало в началото на XIII век, продължава 500 години. Тогава жителите на съседните градчета Копер и Изола въставали срещу чуждото влияние за разлика от тези на Пиран, които винаги заставали на страната на венецианците. Това обаче най-вероятно се дължало факта, че Венецианската република била основен клиент в търговията на сол, която носела големи приходи на градчето. Именно затова влиянието ѝ върху архитектурата в Пиран е ясно осезаемо.

Пиран - словенската Венеция


Годините минавали, но градът успял да съхрани средновековната структура с тесните криволичещи улици, къщите сгушени близо една до друга и множеството площади и църкви. В центъра на градчето пък се намира площад Тарини, кръстен на известния композитор и цигулар Джузепе Тартини, който донася на града световна известност.
Голямо преимущество за посетителите на Пиран е, че се той намира много близо до други три прекрасни дестинации - Порторож, чието име означава "пристанище на розите", както и пристанищните градчета Копер и Изола.
Пиран - словенската Венеция

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин