Писмо до Америка и до село Пирин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Писмо до Америка и до село Пирин
Автор: Peika.bg

Изпратете писмо до село Пирин или по-добре направо отидете да го видите с очите си – така, както прави режисьорът на филма „Писмо до Америка“ Иглика Трифонова. А след това включва селото, жителите му и историите им във филма си.

Малко други села в България ще ви върнат по такъв очарователен начин 130 години назад. Повечето къщи в село Пирин са строени около 1880 г. Все още първият им етаж е плевня и обор за домашните животни, а на втория живеят стопаните. По някои от уличките се разминавате рамо до рамо с вървящите насреща хора, защото ширината им стига за малко повече от двама души.

Режисьорът на „Писмо до Америка“ Иглика Трифонова се влюбва от пръв поглед в селото и веднага разбира, че в него има един много силен филм. Запознава се с хората, разговаря с тях и след това включва техните истории в лентата (историите на хората в „Писмо до Америка“ са истински). И най-вече историята за песента, която възкресява... Главният герой Иван отива в село Пирин да търси тази песен, за която се твърди, че възкресява мъртъвци, за да спаси приятеля си Камен, който лежи в кома в болница в Америка. И докато обикаля между дървените къщи, открива много повече от песен. Това, което ще намерите и вие, са хората с техните житейски истории. Пирин е място, което ще ви впечатли не със забележителности или фестивали, а с истинските си хора.

Село Пирин е може би едно от последните населени места в България, където оплакването на починалите се прави на два гласа. То е нещо средно между плач, песен и виене. И изобщо фолклорът на това място е все още жив – можете да чуете хайдушките народни песни на възрастните жени или да видите как се кове желязо в някоя от работилниците.

Селото си има и сериозно революционно минало. В покрайнините му е лобното място на Яне Сандански, а в пещерата Яворова дупка в продължение на месеци се е криел поетът Пейо Яворов. Може би в тази пещера е написал своите „Хайдушки песни“. Има и още една пещера с интересна история - Змейова дупка, в която според местна легенда се крие огнедишащ змей (за да стигнете до нея, ще ви е нужна по-сериозна физическа подготовка).

Всяка година на християнския празник Свети Дух (с подвижна дата, 51 дни след Великден) в дъбовата гора край параклиса хората се събират за голям празник, като всеки род си има собствен дъб, под който разпъва софрата.

Полезна информация: В селото има къщи за настаняване и чудесни местности за пикник. До Пирин се стига по пътя Гоце Делчев-Кулата, като има отбивка на около 15 км след Гоце Долчев.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин