Писмо със златно мастило от Агушевите конаци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Писмо със златно мастило от Агушевите конаци
Автор: Мария Ангелова

Агушевите конаци са едно от най-фотогеничните места в Родопите. Ако се намирате в тази част на Родопите, след Смолян, близо до границата с Гърция, отбийте се при село Могилица. Тук се издигат три внушителни сгради, оградени с общ зид, а в единия край стърчи и кула, подобна на морски фар. Противно на разпространените представи, тези конаци не са служели за османски арест, а са били феодален замък на Салих ага и тримата му синове.

Заради огромните размери на комплекса името му е в множествено, а не в единствено число. Има три отделни къщи, сгради за прислугата, хамбари. Във всяка от къщите пък има десетки стаи, коридори, тайници и тунели. Ако сте любители на цифрите, пък и да ви спестим броенето, Агушевите конаци имат общо 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Материалите - камък и дърво, както и декоративните елементи в дървените рамки на прозорците и рисуваните мотиви по фасадата, напомнят за родопските къщи от този край. Само че в доста по-внушителни размери. А самият комплекс от сгради живее в перфектен синхрон с планинските склонове с борови гори, които стоят отзад за фон. Неслучайно казахме, че това е едно от най-фотогеничните места в Родопите - ако сте изкушени от фотографията, тук ще намерите детайли, композиция и цветове за перфектните кадри.

Името на замъка идва от дядото на Салих ага - Агуш ага – потомък на влиятелен българомохамедански род, а строителството продължило 20 години – приблизително между 1820 и 1840 г. В имението се е съхранявала богата библиотека, голяма част от която днес се пази в отдел „Специални сбирки“ на пловдивската библиотека. Текстовете са на арабски и турски език, като са писани с черно, червено и златно мастило.

В село Могилица, на централния площад, ще видите и симпатичния кандидат за Гинес за най-голямата дървена лъжица в света.

Маршрути: Близо до село Могилица се намира пещерата Ухловица, Смолян е на около 28 км.

Полезна информация: Агушевите конаци днес са частна собственост и можете да ги разгледате само отвън.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин