Планета Габрово: За деца от 5 до 105 години - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планета Габрово: За деца от 5 до 105 години

1 април – Денят на шегата и на лъжата опашата – е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. С тази дата са свързани много важни събития от историята на града.

На “лъжовния” 1 април 1972 г. съвсем не на шега в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната „визитна картичка” на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и в открития космос. Защо в космоса ли?

На 1 април 1976 г. украинският астроном от Кримската астрофизическа обсерватория Николай Черних открива нова малка планета в Космоса и я нарича на Габрово. Новооткритата планета получава регистрация и името Габрово в Центъра за малки планети на Смитсоновата астрофизическа обсерватория, САЩ.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които „спастрянето е по-спорно от печеленето”. И макар че икономисват от всичко, за приятели и почитатели на хумора никога не пестят добри думи и дарове.

Освен колекцията от шеги, карикатури и най-доброто от българския хумор, в Дома на хумора и сатирата от 1 април 2003 г.има специална територия за най-младата и най-любознателна публика – децата и учениците. Детската развлекателна зала е кръстена именно на астрономическата слава на града - „Планета Габрово”. Според надписа на входа й е предназначена „за деца от 5 до 105 години”, защото в нея могат да се забавляват както малките палавници, така и всички възрастни, които са запазили детското в себе си.

На „Планета Габрово може да се „приземи” всеки, който обича шегите. Тук няма забрани. Децата могат да гледат, да слушат, да пипат, да пеят и да се смеят на воля. Прочутите габровски котки без опашки са буквално навсякъде – под формата на рисунки, скулптури, афиши, емблеми и др. И не само се виждат, а могат и да се чуят, благодарение на специалните звукови ефекти. Всеки посетител може да се снима за спомен сред обитателите на специалната котешка къща. Лутайки се из лабиринта от любопитни кътчета, докосвайки се до необичайни и будещи смях предмети, малките посетители попадат в чудния свят на пъстрите карнавали, срещат се с любими приказни герои, оставят свое послание към обитателите на космическата станция.

На дълго пътешествие човек предпочита да тръгне с най-добрите и най-доверените си приятели. Затова габровци са поканили на своята планета градовете-партньори и побратимите на Габрово от Швейцария, Белгия, Германия, Русия, Беларус, Монголия и др. Тук всеки град разполага със заделена резервна площ и с пълна свобода да покаже характерни за съответната страна и любими на тамошните деца интересни експонати.

Призивът на габровци е към всички хора: "Погледнете света от по-добрата му страна! Заповядайте и се забавлявайте!".

А тук можете да видите всички музеи в България с детски кът.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:53
еха чудно
Rali Hristova, 08.08.2013 | 15:52
Голяма дискриминация! чак пък 5 ли приемат ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин