Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция
Автор: Peika.bg
Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция

Върхът на планината Немрут е едно от най-красивите места в Турция, от които да посрещнеш изгрева и залеза, с панорамна гледка към обширните равнини и река Ефрат. Това, което прави тази величествена планина, висока 2150 м, още по-необикновена, са нейните паметници на Комагенското царство – извисяващи се статуи от варовикови блокове, които стоят там от две хилядолетия.

Издигнати от цар Антиох Теос I (69-36 г. пр.н.е.), цар, който успешно се бори с Римската империя в търсене на безсмъртие, тези скулптури вдъхновяват легенди още от древността. Днес планината Немрут и мистериозният ѝ връх Адъяман не спират да пленяват посетителите и са сред най-популярните маршрути за приключенци.

Магическото наследство на Древния свят

Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция

Планината Немрут, включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1987 г., е една от най-впечатляващите планини в света. Немрут всъщност е угаснал вулкан в окръг Кахта на Адияман, югоизточна анадолска провинция в Турция, която перз годините е била дом на различни цивилизации и култури. Издигайки се на 2150 м, Немрут предлага зашеметяващи гледки от върховете Малатия и Адъяман. Пътуването до Немрут крие своята магия, а след като достигнете върха, се разкрива завладяваща гледка. Огромни скулптури с размери от 8 до 10 метра, изработени от варовикови блокове, някои от които тежат до 9 тона. На възраст около две хиляди години, статуите са издигнати от цар Антиох в рамките на погребалното му светилище, групирани около цялата площ над гробницата му. Като проект в древния свят, който няма аналог по обхват и сложност на дизайна, тези колосални каменни паметници са символ почитта на Антиох, на благодарността му към боговете и неговите предци, включително към баща му персиец и майка му хеленика.

Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция

По пътя към върха на планината Немрут посетителите са посрещнати от скулптури в три групи: източна, северна и западна. Докато северната могила никога не е била напълно завършена, терасите на изток и запад са запазени. На източната тераса се намират Галерията на боговете, Галерията на предците и олтарът. В същото време централната скулптурна група се състои от пет божества. От двете страни на тези фигури стоят лъв и орел, които ги защитават. Лъвът, царят на животните, символизира земната власт, докато орелът, вестителят на боговете, представлява небесната власт. Скулптурите на западната тераса са разположени почти по същия начин. Докато троновете на източната тераса са по-непокътнати, главите на статуите на западната тераса са по-добре запазени. На тази тераса се намират също статуя на Антиох I, цар на Комагена, статуи на различни божества като Зевс, и релефни рисунки на персийски царе. Въпреки че в надписите се посочва, че тук се намира и гробницата на Антиох, тя все още не е открита. На западната тераса на Немрут се намират релефните рисунки на македонските царе от Комагенското царство, както и релефна рисунка със зодиакален знак на лъва, за който се смята, че е най-старият астрологичен календар.

Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция

Перфектното преживяване: Изгрева и залеза на Немрут

Този връх е едно от най-красивите места на планетата и уникално място за наблюдаване на спиращи дъха изгреви и залези. Всяка година, в най-красивите часове на деня, десетки хиляди посетители се изкачват на върха на Немрут, за да наблюдават преплитането на златни, пурпурни и лазурни нюанси на фона на безкрайната линия на хоризонта. Не забравяйте, че независимо от сезона, на върха на планината Немрут често е хладно при изгрев и залез – препоръчително е да носите топли дрехи.  

Планината Немрут е сред най-популярните маршрути за приключенци в Турция

Още от Адъяман...

Макар че посещението на планината Немрут е едно от най-уникалните преживявания в живота, районът на Адъяман има и други прелести. Уникалното природно и културно наследство на региона представлява изключителна туристическа атракция. Сред историческите забележителности в района са могилата Каракуш, мостът Чендере и древният град Арсемея.  Други значими точки са замъкът Гергер на западния бряг на река Ефрат и древният град Пере, един от петте главни града на Комагенското царство,  разположен северно от центъра на Адъяман. Благодарение на характерната си кулинарна култура Адъяман е една от най-предпочитаните гастрономически дестинации в Турция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин