Пловдив очаква 40 000 гости за откриването на Европейска столица на културата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пловдив очаква 40 000 гости за откриването на Европейска столица на културата
Пловдив очаква 40 000 гости за откриването на Европейска столица на културата

Пловдив ще остане завинаги първият град в България, който е Европейска столица на културата. Това е едно историческо събитие, което се случва един път и е огромна гордост и привилегия за нас да изпълним този прекрасен проект“, това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев на пресконференция.

360-градусовата сцена в Пловдив вече е построена в пълните си размери. Мястото, където е изградена, е специално избрано, за да се вижда от колкото се може повече хора, защото се очаква многохилядна публика. Хората ще бъдат разположени по продължението на бул. „Цар Борис III Обединител“, от северната страна на Пощата чак до началото на Цар-Симеоновата градина, както и откъм църквата „Света Петка“. Очакват се над 40 000 човека да бъдат съпричастни на събитието.

Официалната част стартира на 12-и януари от 19:00 до 20:00 часа, като след това програмата продължава с музикални изпълнения, а на различни места по центъра ще има съпътстващи събития. На пл. „Централен“ ще се проведе фестивал на храната, на пл. „Римски стадион“ ще бъде открита изложба с фрагменти и части от Берлинската стена, в квартал „Капана“ ще има две сцени и музикални изпълнения, както и специално издание на „Капана фест“. Всички заведения и ресторанти в централна градска част ще работят до късно през нощта.

Пловдив очаква 40 000 гости за откриването на Европейска столица на културата

Предвидена е специална организация за автомобилите и делнично разписание до 00.00 часа на следните автобусни линии – 1,4,6,9,10,12,21. Няма да бъде разрешено паркирането на автомобили в централна градска част в карето между булевардите „6-ти септември“, „Източен“, „Христо Ботев“ и „Руски“.

Маршрутът на автобусите е съобразен с местата на буферните паркинги, определение за гостите, които не са от Пловдив. Три са тези места – два безплатни паркинга пред административната сграда на Международен панаир – Пловдив и бул. „Марица“ – север. Платен паркинг за желаещи ще бъде многоетажният паркинг вътре в самия панаир. Още два безплатни паркинга ще има до зала „Колодрума“ и в зоните на стадион „Пловдив“. За живущите във въпросната зона ще бъдат обособени места за паркиране.

На определени места ще се раздават топли напитки, както и 30 000 одеяла и шалове с логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, които хората могат да си отнесат за спомен. Над 1000 доброволци ще участват в реализацията на събитието.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин