Пловдив от птичи поглед (видео) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пловдив от птичи поглед (видео)
Автор: Мария Ангелова

Малко вероятно е да ви се отдаде възможност да летите над покривите на къщите в Стария град, над тепетата, римските останки и улиците на Пловдив. Затова пък е силно вероятно следващите кадри да ви накарат да се влюбите (още повече) в града. Докато го виждате така, сякаш летите над него.

Автор на видеото е Стефан Апостолов – един от основателите на компанията за кратки филмчета Magnific Motions. Стефан живее от шест години в САЩ, но преди няколко месеца се прибира в България и заснема красиви кадри от Пловдив.

Вижте видеото, което включва и информация за града (непременно използвайте бутона за цял екран):

А ето и какво ни разказа Стефан за процеса на правене на видеото: 

- Как са заснети кадрите в Пловдив?

- Заснети са с водеща технология, наречена drone technology, която представлява малък безпилотен вертолет, който се управлява от човек на земята. По този начин е възможно заснемането на въздушни, бързи и други нетрадиционни кадри.

- Колко време отне заснемането и монтажа?

- Заснемането отне около две седмици. Беше през зимата, защото тогава имах възможността да се прибера в България. Проблемът беше, че почти всеки ден имаше мъгла и облаци. С баща ми бяхме като войници за 2 седмици да чакаме момента, в който слънцето ще се покаже измежду облаците за 10-15 минути, а ние се втурваме към центъра да снимаме. Mонтажът ми отне около 3 месеца. Имах около 2 часа материал, от който трябваше да избера кадри за 4 минути. Беше интересно предизвикателство.

- Кое е любимото ти място в Пловдив?

- Както може да се досетите, нашият Стар град с вековната му история, архитектура и култура ми е едно от любимите места в града. Там, по-специално, обичам да разглеждам къщите-дюкяни със старинни стоки и народни носии.

- Какво знаят чужденците за Пловдив?

- Много от моите приятели американци са чували за Пловдив само от мен (или други пловдивчани приятели). Който е виждал снимки от града, ахва от красотата му и желае да види и научи повече. Тези от моите приятели, които са посетили града, казват че той има неповторим дух на промяна през вековете, ведри и гостоприемни хора и много вкусна храна. Също така се учудват колко е малък градът.

- А какво не знаят?

- Че е най-старият жив град в Европа и шести най-стар град в света.

- Къде е любимата ти пейка в Пловдив?

- Имам много спомени и запечатани моменти от пейките на Английската гимназия. Там сме се събирали години наред през междучасията с едни от най-добрите ми приятели и до ден днешен. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин