Пловдив - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пловдив - забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

Калдъръмените улички на Стария град, летните фестове на открито, парченцата от римско и древногръцко време, които изскачат от най-неочаквани места, Седемте хълма, айляк подходът към повечето неща в живота... Няма как да не обичате Пловдив! 

Ако сте решили да посетите града на тепетата, ето ви списък с основните забележителности, от които да направите своя собствен пловдивски пътеводител.

Старинен Пловдив - Обуйте си удобни обувки и се разходете по стръмните павирани улички на Стария Пловдив. Къщите са се надвесили една към друга с горните си етажи, а някои са свързани с „комшулук” – врата между дворовете, както са Къща Хиндлиян и Балабановата къща. Ще минете покрай сгради на близо 200 години, които ще ви впечатлят с изящната си архитектура и разкоша си. Къща Недкович, Етнографският музей, Балабановата къща, Къща Хиндлиян, Къща Георгиади, Къща Ламартин  – докато прескачате от една в друга, се загледайте в резбованите тавани. Те са били особена гордост на възрожденските майстори и няма да видите два еднакви. Минете и под средновековната източна порта - Хисар капия, която се е превърнала в символ на входа към миналото на Пловдив. Прочетете още за Стария Пловдив.

Античният театър - Подарете си вечер с опера или концерт под звездите сред древните останки на Античния театър в Пловдив. Преди да заемете мястото си на построения по времето на римския император Марк Улпий Траян (I-II век) театър, се загледайте в седалката си – на много места и до днес личат издълбаните в камъка имена на запазените за видни римски управници места. Запазени са колони, статуи и 20 от 28-те реда, които побирали до 7000 зрители. Ако искате да го разгледате просто като забележителност, работното му време е 9-19 часа, без почивен ден.

Античният (Римският) стадионДо 30 000 души са се събирали тук в древността, за да се развличат със зрелища. Стадионът е построен по модела на този в Делфи и в света има само 12 такива. Дължината му е 240 м, като е разкрит само северният му край на площад Джумая. Останки от амфитеатралните редове има в сутерените на търговските сгради по главната пешеходна улица на Пловдив. Още за стадиона можете да прочетете тук.

Римският форум - От едната страна на Централна поща ще видите останките от римския форум от времето на император Веспасиан. В древността в тази централна част на града е имало покрит пазар, обществени сгради, трезор. Възстановен е и Одеонът – античният театър, чиито най-ранни части са от век. Можете свободно да го разгледате и да поседнете на местата, от които древните римляни са се наслаждавали на театрални постановки или камерни концерти. Входът е свободен.

Небет тепе - Смята се, че животът на върха на Небет тепе (където е разположен Старият град) не е секвал през последните 8000 години. На хълма е възникнало праисторическо селище, прераснало в древната тракийска крепост на бесите Евмолпия (останки от която можете да видите на самия връх на тепето), а от скалите се разкрива гледка към река Марица и Панаирното градче. Малко преди да се качите на върха, отляво ще видите средновековна щерна (резервоар за вода), която побира около 300 000 литра. Прочетете още за пловдивските тепета и колко точно са те.

Часовниковата кула и Сахат тепе - Часовниковата кула се намира на Сахат тепе (от турски – Хълма на часовника). Археологическите разкопки свидетелстват, че още по византийско време хълмът се е наричал така и на него е имало слънчев и воден часовник. Около 1600 г. тук е издигната първата дървена постройка, няколко века по-късно заменена след пожар от каменна. Чуйте камбанния звън, който отмерва времето от над 17 м височина. Близо до кулата се намира телевизионната станция.

Галерия „Златю Бояджиев” - От 1980 г. се помещава в къщата на възрожденеца д-р Стоян Чомаков в Стария град. Тук можете да видите постоянна експозиция с картини на художника. 

Площад Джумаята и Джумая джамияОт съществуващите преди Освобождението 53 джамии в Пловдив, днес са останали две – Джумая джамия (на едноименния площад в центъра на града) и Имарет джамия в квартал Мараша. Джумая джамия е издигната след завладяването на България от Османската империя на мястото на църквата „Св. Петка”. За разлика от по-късните османски джамии, които имат един купол, Джумаята има девет купола, покрити с олово. При хубаво време лесно можете да разберете кое време е по слънчевия часовник от страната на площада. „Джумая” идва от турската дума за петък, което доказва, че това е била главната джамия в града. Джумая се нарича и площадът до джамията, където са разкопките на римския стадион.

Чифте баняНе бързайте да си вземате хавлията! Чифте баня, изградена през 1582 г., от 1999 г. е център за модерно изкуство. Намира се на бул. 6 септември, много близо до Тунела.

Антична жилищна сграда Ирини (Ейрене) - В Археологическия подлез, в близост до Главната улица, можете да видите уникалните мозайки, намерени при разкопките на дома на богат римлянин - античната жилищна сграда Ирини. Една от мозайките изобразява жена, която според надписа се казва Ирини. В това любопитно културно пространство ще можете да разгледате и временни експозиции на различни изкуства, както и да присъствате на някое от събитията, организирани тук. Допълнителна информация ще намерите тук

Малката базилика - Една от новите забележиелности в Пловдив се намира на бул. Мария Луиза. Реставрирани са основните, баптистерият и няколко впечатляващи мозайки. Базиликата е построена за първи път през четвърти век. Научете кква е символиката на мозайките и още за Малката базилика.

Природонаучен музей - Колекцията от разноцветни камъни и миниерали, насекоми, бозайници и растения в Природонаучния музей в Пловдив ще стане любима не само на децата, но и на придружаващите ги родители. Има зала с аквариуми и терариуми, в които можете да видите различни водни и земноводни обитатели. Още за музея тук.

Исторически музей - Историческият музей в Пловдив има няколко експозиции в различни сгради. Едната е посветена на Съединението на България, което е обявено именно в Пловдив през 1885 г. (затова и 6 септември е празник на града днес) и сградата й е точно до Археологическия музей на площад Съединение. Другата е посветена на Възраждането и се намира в Стария град. Третата е за книгоиздаването в България в края на 19-ти и началото на 20-ти век, също е в Стария град, а последната е за съвременна история. Подробна информация за работно време и билети тук.

Археологически музейВ Археологическия музей има над 100 000 експоната, свързани с историята на Пловдив и региона. Това е най-доброто място, на което да научите за Евмолпия, Филипополис, Пулпудева, Пълдин, Филибе (старите имена на града) и как се стига до днешния Пловдив. Още за музея ще научите тук.

Цар Симеоновата градина - Знаете ли кои са градините на Шевалас? Главният парк на Пловдив носи името на българския цар Симеон Велики. На мястото на градината е имало турско гробище, а от Първото българско изложение (1892 г.), което се провежда тук след Освобождението, и до днес е запазен фонтанът на богинята на плодородието Деметра. Покрай алеите има паметници на видни българи, а навътре са Пеещите фонтани, които изпълват летните вечери с цвят, светлина и музика. 

Гребната база - Гребната база и гребният канал са любимо място за почивка, каране на колело и ролери, риболов и гребане. Каналът, който е дълбок 3 м, дълъг 2,3 км и широк 125 м, е най-големият на Балканския полуостров. В парка до него се намира пловдивският зоопарк (към момента в реконструкция), наоколо има и много спортни съоръжения за тенис, футбол, лека атлетика.

Детската железница - Върнете се в детските си години или заведете децата си (като извинение и вие да се качите) на една от последните детски железници в България. Влакчето преминава през тунел, прелези, естакада, за да спре на панорамна жп гара с гледка към града. Билет и за деца, и за възрастни - 1 лев. Повече информация за детската железница "Знаме на мира".

Среща на БинготоБъдете като пловдивчаните и си уредете среща на Бингото. Бинго „Балкан” вече отдавна не съществува, но жителите на Пловдив продължават да се чакат при неговия фантом, срещу сградата на общината, където днес има казино. Друго популярно място за срещи е часовникът на пощата, 200-300 м по-надолу по централната пешеходна улица. 

Музей на авиацията - Разходете се в зеления парк сред бойни, граждански, земеделски и спортни самолети и хеликоптери. Тук има и паметник на капитан Димитър Списаревски, който извършва първия боен полет при защитата на София по време на бомбардировките през Втората световна война. Музеят се намира в околностите на Пловдив, до авиобаза Крумово (ако идвате с влак, слезте на спирка Маврудово; ако сте с кола - тръгнете в посока Асеновград и следвайте указателните табели). Още за музея тук.

Магазини в ПловдивПо Главната улица ще намерите много магазини за дрехи, обувки и аксесоари. Улица „Иван Вазов”, която свързва Главната улица и Централната жп гара, е известна с многобройните си магазини за обувки. Има няколко големи мола. В Стария град има много магазинчета за народни занаяти и сувенири, а пред сградата на Централна поща художници и бижутери продават произведенията си.

Нощен живот и заведения в Пловдив - Нощният живот в Пловдив е разнообразен и кипи всеки ден от седмицата. Можете да избирате между барове, нощни клубове с разнообразна музика, джаз и караоке клубове, пиано барове. Лятото си подарете невероятна вечер в някое от заведенията на открито в Стария Пловдив, където покрай калдъръмените улички и старите къщи можете да слушате музика на живо. Вижте и кои са нашите любими заведения в Пловдив.

В околностите на Пловдив - Вече сте били в Пловдив толкова много пъти, че ви се иска да откриете и околностите му? Няма проблем! Ето няколко идеи за разходка около Пловдив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин