Пловдивски капан - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пловдивски капан
Автор: Мария Ангелова

Или как в Пловдив можете да попаднете в Капана и защо това не е толкова страшно, колкото звучи

За пловдивчани Капана е мястото, където излизат за питие вечер или на пазар денем. Ако се разходите из криволичещите му, (твърде) тесни улички, бързо ще разберете, че е трудно да пристигнете там, където си мислете, че ще пристигнете. Вероятно оттам идва и името на тази част на града – влезете ли веднъж, попадате в капан и си оставате в него. Според други „Капана“ идва от множеството „капанчета“ (кафенета и пивници), които отварят врати тук в началото на миналия век.

Многобройните тесни улички, по които могат да минат една кола или двама пешеходци, се пресичат под всякакви ъгли, а между тях нагъсто една до друга са се наредили стотици къщи във виенски стил. Днес много от построените в началото на XX век сгради се рушат или пък приличат на странни колажи с алуминиевите си дограми и огледални стъкла до виенските фризове и орнаменти.

От столетия Капана се намира в самия център на Пловдив. Именно затова винаги е бил шумен, кипящ, улиците му – изпълнени с хора. Само днес като че ли е станал по-спокоен и уравновесен, особено на фона на съседната Главна улица.

В миналото в Капана се е намирало занаятчийското сърце на града, създадено около Куршум хан (който след това се превръща в Халите, които пък днес са търговски център). Неслучайно улиците тук и досега носят имена като „Златарска“, „Железарска“, „Абаджийска“. Днес по тесните калдъръмени сокаци в Капана кипи друг вид живот – през деня офис сградите и магазинчетата са пълни с хора, а през нощта около светлините на заведенията можете да усетите ритъма на музиката и на нощния град. Може би има малко повече автомобили, отколкото е нужно, но пък е достатъчно само да вдигнете глава нагоре, за да усетите духа от преди 100 години.

Полезна информация: Капана се намира между бул. Цар Борис III Обединител, бул. Шести септември, улиците Райко Даскалов и Съборна. 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин