По пълнолуние през август музеите в Гърция са безплатни - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пълнолуние през август музеите в Гърция са безплатни
Автор: Мария Ангелова
По пълнолуние през август музеите в Гърция са безплатни
Снимка: Steve Alexander

От години Гърция отбелязва най-топлото и безгрижно пълнолуние в годината – августовското - с безплатен вход и специална нощна програма в музеите и археологическите си обекти.

На 10 август 2014 г. много от гръцките забележителности ще са с вход свободен, а над 100 специални събития ще се проведат из цялата страна.

Акрополът ще отбележи августовското пълнолуние с мелодии от любими опери, филмова музика и гръцки музикални произведения в изпълнение на оркестъра на военновъздушните сили. Началото е в 21:30 часа.

На много места (в археологическия комплекс Делфи и Цикладските острови) ще има събития, посветени на гръцкия поет и Нобелов лауреат за литература Одисеас Елитис. Точно в 21:19 часа – мигът, в който луната изгрява на небосклона – едновременно на Цикладите, Хиос, Лесбо, Самос, Лимнос и Крит ще прозвучи химнът „Достойно ест“ с гласа на самия Елитис.

Забележителностите ще са достъпни безплатно от 21 до 24 часа на 10 август.

Традицията за посрещане на августовското пълнолуние с културни събития датира от 2010 г. и е продължение на античния обичай при пълнолуние жителите на Атина да ходят на Акропола, за да се полюбуват на града под романтичната светлина. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин