По пътеката на ардинската поезия до Орлови скали - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пътеката на ардинската поезия до Орлови скали
Автор: Peika.bg
По пътеката на ардинската поезия до Орлови скали
Снимка: Urbex.bg

Ако някога сте били в Ардино, най-вероятната причина за това е Дяволският мост. Също така вероятно е това да е единственото нещо, което сте видели в района. А забележителности около Ардино има още. До една от тях отскоро има и пътека на поезията. Родопите и поезия – каво друго му трябва на човек!

Тракийското светилище Орлови скали например е едно място, което си заслужава да видите. Това е едно от многото в България, където можете да видите мистериозните, оставени от траките скални ниши във форма на трапец. Тези ниши и до ден днешен остават загадка за изследователите, като има няколко теории за тяхното предназначение и как са направени. 

За да направят пътеката до Орловите скали по-приятна, Христо Узунов и Марина Янева от Urbex.bg решават от просто „пътека“ да я направят “Пътека на ардинската поезия”. Така вместо да пъхтят по баира, посетителите ще го изкачат лека-полека, зачетени в стихове.

41525

Изписаните на дървени табла по пътя стихове са на автори от Ардино - Ахмед Емин Атасой, Дамла Кочева, Наджи Ферхадов, Недялка Тодорова, Сабахатин Али, Сабина Садова и Саффет Ерен.

Стиховете са изписани с пирограф, тъй като чрез него се постига красив ефект върху дървесината, без да се нарушава естетиката на гората, през която минава Пътеката. За пръв път боравихме с такова чудо, но ни беше много интересно! За да сме сигурни, че резултатът няма да е плачевен, изписахме стиховете първо с молив. Използвахме зелена боя само за табелката, информираща туристите през какво им предстои да преминат," разказват Марина и Христо.

41524

Как така?

Марина и Христо са доказателствпо за това, че когато искаш нещо, намираш не оправдания, а начин да го осъществиш.

Те споделят колко време и пари им е струвало начинанието:

Пари: 85 стотинки за пирони, 6 лева за една кутия яхтен лак и 2 лева за четка.

Време: около 24 часа за надписване на дъските, 4 часа за лакиране и 2 часа за монтиране.

Общо: 10 лева и 30 часа труд

За реализиране на идеята си получават разрешение от местното горско стопанство, както и подкрепа от читалището и местни хора. 

Как да стигнете до Пътеката на поезията и Орловите скали?

След като влезете в Ардино, следвайте кафявите табели за Орловите скали. Пътят ще ви изведе на около 4 км от Ардино, до паркинг, където да оставите колата си и да продължите пеша. Пътеката на ардинската поезия е всъщност началната, стръмна част на пътеката към скалите. До Орловите скали се стига за около 20 минути.

Съвсем скоро ще ви разкажем и кои са Марина и Христо от Urbex.bg.

Вижте още снимки от подготовката и поставянето на табелите:

41523

41527

41529

41528

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин