По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч
Автор: Peika.bg
По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

Ако искате да се посветите на изкуство, докато сте в Ловеч, ви препоръчваме да посетите Художествената галерия в града и къщите-дарения на художниците.

Нейната история започва на 22 чай 1964 г. като художествен отдел към историческия музей. Днес в нея можете да видите близо 2800 творби - живопис, графика,скулптура, приложно изкуство от около 600 автори. Най-изявените сред тях са : Николай Павлович, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Елисавета Консулова -Вазова, Златю Бояджиев, Васил Стойчев,Атанас Яранов, Димитър Казаков-Нерон, Теофан Сокеров, Петър Чуклев, Иван Димов, Валентин Старчев и др.

В Художествена галерия Ловеч през годините постъпват различни по обем и съдържание дарени. Те не само допълват фонда на галерията, но и внасят нов, различен мироглед за заобикалящия ни свят. Носят идеите и стремежите на различни творци.

Освен самата Художествена галерия в Ловеч можете да разгледате и няколко къщи-дарение, които също са част от галерията. Една от тях е Дарение „Димитър Казаков-Неврон" (1933 г. - 1992 г.)

По време на една от своите визити в Ловеч, големият български художник Димитър Казаков-Нерон се разхождал из стария квартал ,,Вароша”. Тогава той се впечатлява от една от старите къщи. Творецът взима решение да направи дарение на свои творби, които да бъдат изложени в тази къща, която е публична собственост. Това става възможно благодарение на тогавашните управници на града и така Ловеч се сдобива с уникална колекция. Дарението отваря врати на 14 април 1989 г. То се състои от 185 графики, рисунки и технологични експерименти от периода на 60-те и 70-те г. на ХХ век. и 95 уникални керамични пана.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

Казаков е художник с уникален талант и оригинално творчество в областта на живописта, керамиката и графиката. Въпреки признанието, което получава приживе, дълбоко в себе си той остава самотен, заради странностите в характера си. Той не успява да извърви докрай своя творчески път, поради преждевременната си смърт.

Стилът, с който се характеризира творчеството му, не подлежи на съпоставки с нито една от тенденциите в изкуството на ХХ век. Казаковите композиции преливат от птици, хора, символи и ритми, завъртени в свой собствен микрокосмос. Художествения свят на Казаков фокусира вниманието към забравени образи от митологията, античността, средновековните народностни традиции, археологията, ранната църковна стенопис. Срещата с изкуството му не би била истинска, ако не познаваме работите му върху керамика. Художникът намира нови изразни средства в естествения, прастар материал-глината.

 

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

Тези керамични пана, дарени на Художествена галерия Ловеч, имат изключителна стойност, не само защото разкриват по нов начин силата на Казаковата експресия в рисунката, композицията и живописта, но и защото художникът успява да изтръгне най-ценното от хилядолетната керамична традиция.

По повод своето дарение той казва: ,,дарението при мен е един добър контакт с публиката, един добър отговор и резонация към обществото и още много други неща….”

Друга колекция от товрби, които трябва да разгледате е - Дарение ,,Мирчо Мирчев” (1922 г.-1999 г.). Художнъкът се отличава със своята самобитност, искреност и щедрост. Колекцията се състои от 401 творби живопис, кована мед и дървопластика. Благодарение на добрите си контакти с ХГ Ловеч, авторът прави това дарение в два етапа - през 1990 г. и през 1993 г.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

През 2005 г. част от творбите са подредени като постоянна експозиция в т.н. "Къща на дарителите”, където се намира и дарението на Димитър Казаков-Нерон.

Щедрото дарение на Мирчо Мирчев не е просто един акт за обогатяване на фонда на галерията. То съдържа смисъла на цял един живот, изпълнен с безкрайна самота и уединение, но и живот изпълнен с любов към природата, към хората и красотата на заобикалящия ни свят. Народното изкуство и традиции са в основата на търсенията на Мирчо Мирчев. Изкуството му идва от един свят, в който героите му съдържат своя индивидуалност и гордост, което го прави въздействащо и му придава извънвремие. В своите композиции авторът разсъждава върху темите за самотата, семейството, любовта- нещата от живота, които винаги са го вълнували. Те са уникални като стилистика, типажи и майсторство.

 

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

Изкуството му е страст, овладяна от интелигентна воля, която вдъхва частица живот. В творчеството на художника има завършеност, непреходност, които предстои да бъдат съпреживени и оценени от зрителя.

Повече от половината си творби Мирчо Мирчев дарява на Художествената галерия в Ловеч. Както самият художник казва: "Нека отидат при хората. На пет души да харесат – това ще е моята награда. Не напразно съм живял…

Друго дарение на ХГ Ловеч е от един от най-успешните българи в европейската култура, космополит, впечатляваща личност - Никола Манев.

През 1962 г.е приет във Френската академия за изящни изкуства,където изучава живопис при проф.Морис Бианшон. Повече от 50 години живее във Франция, но разделя времето си между родния Чирпан, Варна и Париж. Той е сред българските художници, чието творчество е свързано с най-големите европейски културни центрове. Има реализирани над 140 изложби и сътворени близо 3 000 картини, притежание на държавни и мастни колекции в над 25 страни.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч
Снимка: /www.lovech.bg

През 2008 г. става академик на Българската академия за наука и изкуство., а през 2013 г. е удостоен с почетен знак на министерство на културата "Златен век”, за цялостен принос в изобразителното изкуство. Творческата мощ и традицията "На ползу роду” са вечните, постоянни спътници на Манев.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

През месец август 2015 г. по негова покана е посетен в неговата къща-галерия в Чирпан. Тогава художникът подарява 28 творби на любимия му Ловеч. Художникът споделя: "Цифрата е символична, защото съм роден на 28 август”.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч
Снимка: /www.lovech.bg

Когато се разделя с творбите си, авторът казва без да се замисля: "Не ми е мъчно, напротив, мястото им остава празно. Но аз трябва да го запълня, отваря ми се възможност за ново развитие. Моят проблем е да работя, да се развивам, да продължавам да горя, да съм един пламък…". 

Впечатлява неговият разказ как се ражда една картина, как неясните, въртящи се като калейдоскоп щрихи, заселват платното, тръгват на някъде, пак се връщат, после идва проблясък и образът се прояснява или изчезва безвъзвратно. Приключение с неизвестен край, за което трябва да си подготвен.

По следите на художниците - глътка вдъхновение и красота в Ловеч

Днес дарените творби са постоянна експозиция в обновена старинна къща на квартал ,,Вароша”. В трите просторни зали са подредени творбите на художника, с което е изпълнена волята на дарителя и днес те се радват на много почитатели на изобразителното изкуство.

Не пропускайте да усетите артистичния дух на Ловеч и да отнесете малко красота и въображение със себе си!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин