Подводният замък в Турция (видео) - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Подводният замък в Турция (видео)
Автор: Peika.bg
Подводният замък в Турция (видео)

Потъналите градове обикновено се свързват с легендите, но не и този път. Историята, която ще ви разкажем, е съвсем реална.

В края на миналата година археолози откриха съвсем истински потънал замък, който се намира дълбоко под водата на турското езеро Ван. След като учените са проучвали второто най-голяма езеро на Средния изток, домът на отдавна изгубено царство е бил открит на стотици метри под повърхността.

Замъкът е с дължина около 1 км, като стените му достигат на височина до 4 м. Той е запазен в много добро състояние от алкалните води на езерото. Според учените находката е реликва от Желязната епоха и принадлежи на загубената цивилизация Урарту, наричано също и Кралството на Ван. Тя е процъфтявала в този регион между IX и VI в. пр. н. е.

През хилядолетията нивото на водата в езерото Ван се е меняло драматично. Затова и според екипа, който открива замъка, най-вероятно нивото по времето на цивилизацията Урарту е било много по-ниско от днес, като това е и причината постепенно замъкът да бъде погълнат.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин