Поко Асул – да плуваш в празното пространство - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поко Асул – да плуваш в празното пространство
Автор: Peika.bg
Поко Асул – да плуваш в празното пространство
Снимка: Chico Ferreira

Когато гледате заглавната снимка на този текст, със сигурност ще трябва да я погледнете поне още веднъж. В подводната пещера Поко Асул в Националния парк Чапада Диамантина в Бразилия е трудно да разберете къде свършва водата и къде започват скалите. Водата е толкова кристално чиста, че имате чувството, че хората на снимката плуват в празното пространство.

Каква е магията на Поко Асул? Прозрачността на водата се дължи на естествената светлина, която идва от дупка в стената на пещерата. Слънчевите лъчи минават през водата и тя изглежда невидима. Въпросната подводна пещера се намира на дъното на дупка близо до река Паратуачу в покрайнините на Игату и е дълбока 16 метра, а температурата на водата е 23 градуса през цялата година.

Поко Асул е била открита от търсач на диаманти през 20-те години, а през 90-те пещерата е изследвана от пещерния гмуркач и режисьор Тулио Шаргел, който открива огромна кост на дъното на басейна.

По-късно се разбира, че тя е принадлежала на огромен праисторически ленивец, изчезнал преди около 11 хиляди години. Екип от археолози отишли на мястото и открили останки от около 40 различни вида животни, повечето от които са изчезнали.

Днес Поко Асул е атракция, която привлича хиляди посетители на година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин