Полет с парапланер над Доломитите - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полет с парапланер над Доломитите

Доломитите са едно от най-величествените места в Европа, погледнати от въздуха.

Удоволствието да си над тези зъбери с парапланер е незабравимо. За да полетиш там, е добре да имаш опит и да използваш пролетта – март, април, май, или есента – септември, началото на октомври, когато условията са сравнително спокойни и може да се лети дълго време. През лятото във въздуха след 11 часа може да бъде страховито, поради голямата турболенция.

Пилоти над Мармолада/Снимка: Ира Кюрпанова 

До Доломитите може да се пътува по магистрала, където има не малки такси. Може да се използва и много живописен, безплатен път, но за него е необходимо почти двойно повече време. И при двата варианта се тръгва от границата със Словения.

Най-удобното и евтино място за спане е къмпинг Miravalle, който се намира на 5 минути от лифта. Трябва да знаете, че Италия е една от най-скъпите страни за къмпингуване. Нощ на палатка и паркинг излизат около 15 евро на човек, но пък гледката е незабравима. Винаги си носете шапка, ръкавици и дебел спален чувал, защото температурите през нощта и рано сутрин са смразяващи. Една уличка дели къмпинга от магазин, в който има всичко необходимо за закуска и вечеря. Ресторантите в района са много скъпи, но пък често между селцата има сравнително евтини пицарии, където може да хапнеш добре.

Къмпинг Miravalle, поглед от палатката/Снимка: Ира Кюрпанова

Кампитело, северен старт; На снимката: Петър Христов, снимка: Ира Кюрпанова

Достигането до старта е най-бързо и лесно с лифт. Цената е 10 евро. Возенето продължава не повече от 10 минути. Добре е прогнозата да се следи по няколко пъти на ден, тъй като релефът и надморската височина в района са предпоставка за динамично време.

Сас Пордои/Снимка: Ира Кюрпанова

Сас Пордои: Да излезеш от облак пред тaкава красота … /Снимка: Ира Кюрпанова

На снимката: Петър Христов, снимка: Ира Кюрпанова

Лангхофен/Снимка: Ира Кюрпанова

Текст Ира Кюрпанова. Снимки Ира Кюрпанова и Петър Христов. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин