Полезни съвети за всеки, който планира да пътува до екзотична дестинация - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полезни съвети за всеки, който планира да пътува до екзотична дестинация
Автор: Елена Исаева

Почти всеки мечтае поне веднъж в живота си да посети някоя малко по-екзотична дестинация. А такива определено има в изобилие. Всяка от тях има нещо мистично, различно и екзотично в себе си. Често обаче се увличаме по желанието си и забравяме да внимаваме за някои неща.

Ето и няколко полезни съвета за всеки, който се е отправил на пътешествие към някоя екзотична държава:

Полезни съвети за всеки, който планира да пътува до екзотична дестинация
Снимка: pixabay.com

1.На първо място проверете с какъв личен документ се пътува до конкретната държава – лична карта, паспорт, виза. Понякога е добре да имате всички налични. Ако за исканата от вас дестинация е задължителна виза, то направете това възможно най-рано и според законите и изискванията на страната.

2.Винаги проверявайте сайта на външно министерство за конкретната държава, в която отивате. Там потърсете информация за нивото на безопасност и дали трябва да се направят някакви конкретни ваксини преди да тръгнете. Тази справка също е добре да се направи по-раничко, за да имате време да направите въпросната ваксинация.

3.Задължително разберете каква е местната валута и ако българските обменни бюра я предлагат, то набавете си още от тук, защото отивайки в друга страна не се знае кога, как и къде ще може да обмените своите пари, както и на какъв курс.

4.Уважавайте културата на държавата, в която отивате. Никога не обиждайте местните и се въздържайте от неприлични жестове, дори на шега. Никога не се знае как ще бъдат възприети.

5.Стремете се да избягвате прояви на нежност към половинката си на публични места, защото това не е добре прието навсякъде. Спазвайте благоприличие.

6.Подберете гардероба си според разбиранията на местните – ако не сте на плажа избягвайте по-разголени тоалети.

7.Винаги взимайте най-необходимите лекарства, защото все пак всяка държава има различни и не се знае, ако ви се наложи как ще ви подействат местните такива. Винаги носете лекарствата в оригиналните им опаковки.

8.За всеки случай е добре да си направите медицинска застраховка за целия ви престой.

Полезни съвети за всеки, който планира да пътува до екзотична дестинация
Снимка: pixabay.com

9.Носете си слънцезащитно мляко с висок фактор и репелент против насекоми. В страните, където комарите пренасят малария, имайте предвид, че не е задължително да се заразите при ухапване – комарът може да не носи болестта.

10.Избягвайте консумацията на вода от чешмата и внимавайте какво ядете. По – добре консумирайте бутилирана вода.

11.Винаги е препоръчателно да имате мокри кърпички или антибактериален крем/гел под ръка поради ниската хигиена в много от тези страни.

12.Не прекалявайте с алкохола на подобни места. Все пак културата на по-екзотичните страни е съвсем различна от европейската. Дори има европейски страни, които са съвсем различни като разбирания от нас.

13.Ако сте поели на екзотична морска или океанска почивка винаги носете обувки за плуване, защото често има бодливи гадинки, на които може да нараните краката си.

Полезни съвети за всеки, който планира да пътува до екзотична дестинация
Снимка: pixabay.com

14.Уверете се, че имате дрехи и за дъжд, макар да отивате на море. Голяма част от тропическите страни се „радват“ често на проливни дъждове през летните месеци.

15.Ако пътувате с малко дете се уверете, че имате всички необходимо документи за него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин