Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света
Автор: Мария Ангелова
Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света

Местните могат да се ползват по най-различни начини, когато човек пътува по света – да те упътят, да те подслонят, да изпият една бира с теб, да те разведат из града си, да ти сготвят някоя местна вкусотия, да ти разкажат градски тайни, които никой екскурзовод не знае... В много случаи – всичко това напълно безплатно, заради удоволствието да се срещат с хора от цял свят без да има нужда самите те да помръдват.

И за всичко това, естествено, си има сайтове, които улесняват и иначе лекото битие на съвременния пътуващ човек.

Ето списък с любимите ни онлайн места, в които имаме регистрации, за да сме сигурни, че ще срещнем най-интересните местни!

Couchsurfing (безплатно)най-популярният от всички сайтове за безплатно нощуване у местни по света. Тези, които го ползват редовно, се кълнат в него като в библия. Тези, които смятат, че е пълен със серийни убийци и крадци, обикновено си намират майстора със съквартирант/ка, който започва да мъкне бакпакъри* откъде ли не през ден-два. Идеята е че подбираш по интереси някой, който предлага легло или стая, и спиш при него. Не се оставят пари, но е прието да направиш жест на благодарност – да вземеш бутилка вино на домакините си, да ги черпиш едно питие или да им сготвиш вечеря. Можеш да се регистрираш и като домакин. Прочети повече за каучсърфинг.

*бакпакъри са онези туристи с големите раници, които обикалят бавно и напоително от държава в държава, обикновено с минимален бюджет.

Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света

***

AirBnbПодобно на Couchsurfing, получаваш стая или апартамент от местни, но си плащаш за това. Особено изгодно за големи компании, които по принцип спят по хотели и хостели – апартамент от AirBnb може да излезе по-изгодно от смесена стая в хостел или стая в хотел. Макар често да се срещаш със собственика на жилището само да вземеш ключа, често домакините ще ви приготвят закуска, ще ви поканят на питие със семейството и ще ви дадат ценни съвети от първа ръка. Бонусът е, че можеш да спиш на наистина уникални места, каквито се пускат от време на време - като тайния апартамент в Айфеловата кула, замъка на Хамлет и др. Можеш и ти да се регистрираш като домакин.

Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света

***

Global Greeters (безплатно)тук избираш измежду доброволци-екскурзоводи по целия свят. Изброяваш интересите си (архитектура, кухня, история и т.н.) и получаваш среща с местен, който има същите интереси, за да те разведе из места, които ще оцениш. Можеш да се регистрираш като доброволец-екскурзовод, ако има секция на Global Greeters в твоя град (за момента в България има само в София). Повече за Global Greeters.

***

Showaroundподобно на Global Greeters, но платено. Местните, регистрирали се за съответния град, предлагат да те разведат, като са обявили тарифата си на час. Сайтът удържа комисионна от 20%. Всеки може свободно да се регистрира или да потърси местен за екскурзовод.

***

Полезни сайтове, за да срещнеш местни хора по света

BonAppetour – можеш да избираш сред хиляди хора по света, които предлагат да ти сготвят вечеря и да те поканят на хапване и сладки приказки със семейството си. Ако искаш, можеш да се включиш в готвенето, като така и ще отнесеш вкъщи безценен сувенир – чуждоземски рецепти, с която да обираш точките по събирания. Обикновено домакините са подготвили примерно меню, но почти винаги има опция то да бъде променено. Всеки потребител е обявил цена на съответното меню, като сайтът взима 15% комисионна. Можеш и ти да се регистрираш като домакин и да готвиш бабини манджи на чужденци.

***

Както се казва в една азиатска поговорка, ако стоиш достатъчно дълго на едно място, целият свят ще мине пред очите ти. Независимо дали пътуваш и искаш да се запознаеш с местен, или в момента си фиксиран някъде и искаш да срещаш интересни хора - интернетът е голям и местните извират отвсякъде. Разбира се, винаги можеш да разчиташ на случайността да си намериш подходящия местен на място. Което твърде често се оказва не по-малко вълнуващо, но това е друга история.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин