Поморие - забележителности за един уикенд - музеи - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поморие - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Поморие има едни от най-верните си почитатели сред туристите - хора, които година след година прекарват дните на лятната си отпуска все тук. Градът е не само курортно място, но и дестинация с интересни забележителности. Ето някои от най-важните, които да посетите по време на почивката си в Поморие.

 

Плажове в Поморие - Плажовете в Поморие са препълнени с туристи, заведения и много добро настроение. Централният плаж на Поморие се намира срещу балнеохотел „Поморие” и е застроен с луксозни вили, хотели и като повечето плажове е покрит с платени чадъри и шезлонги, което е удобство, ако не разполагате със собствени. Южният плаж е по-спокоен и широк. И двата плажа са охраняеми. Ако искате пълно уединение, на входа на града има неохраняем плаж с черен пясък.

Яворовите скали - На тези скали край морето поетът Пейо Яворов е идвал често и прекарвал дълги часове в размисъл. Сега на това място е издигнат негов паметник. През септември 1899 г. той започва работа като телеграфист в пощата на Анхиало и живее под наем в стара дървена къща край морския бряг. Къщата е запазена до днес и в нея има музейна изложба с вещи на поета. Ежегодно през август в Поморие се провеждат Яворови дни, посветени на поезията.

Стари поморийски къщи - Архитектурен резерват Стари поморийски къщи включва 10 черноморски градски къщи с възрожденска архитектура. Повечето са двуетажни с високо каменно приземие, понякога с полуетаж, където са се изграждали кухненски и стопански помещения. Приземието е служило за склад на виното, рибарските мрежи и за сушене на риба.  

Общински исторически музей - В Общинския исторически музей се пригответе за пътуване във времето. Тук е историята на Анхиало от праисторически времена до Средновековието. Ще видите огромни кости на мастодонти, измрели през Ледниковия период, а тайните на морето са почти разкрити в отдела за подводна археология, където са изложени каменни котви от бронзовата епоха. Интересни са и сечивата и оръжията от средновековния период, както и колекцията от бронзови монети. Адрес: Ул. Княз Борис I, 33. Работно време: 8-12, 13-17 часа (почивни дни: събота и неделя). Вход: 2 лв., учащи и пенсионери: 1 лв.

Църква Преображение Господне - Църквата Преображение Господне е най-старата постройка в града. Датира от 1763-1764 г. Тук можете да се измиете със "Сълзите на Христос" – така християните наричат извиращата светена вода от малкото аязмо под иконата на Спасителя. Това е единствената църква в целия християнски свят без олтар на изток. Изградена е изцяло от камък с дървени пояси, а иконостасът е от дърворезба с флорални мотиви.

Манастир Свети Георги Победоносец и лечебна вода от аязмото - Манастирът Свети Георги Победоносец е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България. На мястото е имало тракийско светилище, за което свидетелства мраморният релеф от II-III в. с образа на тракийския конник. Над входа на църквата има каменна икона на Свети Георги. Камбанарията е висока около 20 м и е построена през 60-те години на XX в., а иконите на Света Богородица, Свети Георги, Свети Мина и Свети Николай датират от XIX в. В манастира има аязмо, от което можете да си сипете или да се измиете с вода, която лекува всички болежки и помага за благоденствие. В манастира може да се нощува, но трябва да предупредите игумена на телефон 059/632017.

Музеят на солта - Това е единственият музей на солта в Източна Европа. Тук древната технология за добив на сол чрез слънчево изпарение на морска вода е представена в 20 дка действащи солници, както и в снимки, видеоматериали, макети и автентични инструменти в експозиционна зала. Ще видите технологичните операции,  ще разговаряте с майсторите солари и ще се убедите, че многовековният опит се предава от бащи на синове. Музеят е в района на стария град. Допълнителна информация ще откриете тук.

Античната куполна гробница Кухата могила - датира от III век. Намира се под насипа на надгробна могила и е със запазен дълъг коридор от 22 м, кръгла камера с диаметър 11,6 м и височина 5,5 м. Изградена е от камък и тухли, споени с хоросан. От вътрешната страна на поддържащата колона е съществувала вита каменна стълба. Смята се, че гробницата е била на богата фамилия. Петте ниши по една от стените вероятно са служили в тях да бъдат поставяни урните с праха на покойниците. Работно време: 9-17 часа, от вторник до неделя (юни-септември). Октомври-май - от понеделник до петък, само с предварителна заявка на тел. 0596 - 22008. Научете тайните на гробницата Кухата могила

Поморийско езеро - Поморийското езеро е известно с лечебната си кал, използвана от векове. Езерото е и уникална екосистема. Тук съжителстват изключителни растителни и животински видове. Можете да се любувате на над 270 вида птици. През 2001 г. Поморийското езерото е обявено за защитена местност. 

Магазини в Поморие - По уличките в стария град ще се натъкнете на сергии с най-различни сувенири – корабчета в бутилки, магнити за хладилник, картини с морски пейзажи от града, картички и какво ли още не. Тук няма големи молове. И в стария, и в новия град има магазини за дрехи, бижута, парфюми. Ще ви направят впечатление сергиите с български ръчни дантели. Навсякъде се продават плажни стоки, така че, не се тревожете, ако сте забравили нещо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин