Популярни маршрути в Пирин и Родопите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Популярни маршрути в Пирин и Родопите
Автор: Peika.bg
Популярни маршрути в Пирин и Родопите

Сигурно и вие сте сред онези пътешественици, които обичат да прекарват време в природата.

Пирин и Родопите са едни от най-красивите български планини и могат да предложат много маршрути. Ето и едни от най-популярните:

1. Пирин   

Пирин е втората по височина планина в България, която ще ви плени със своите над 176 планински езера, над 100 вида редки растения (включително еделвайс и 1300-годишната Байкушева мура) и с първенеца си връх Вихрен (2914 м), който е любима дестинация за всички планинари. 

Най-популярните курорти в тази сурова планина са Сандански и Банско, които отдавна привличат множество туристи. Именно в Пирин се крият едни от най-предизвикателните и интересни маршрути. Пример за това е седловината Кончето, която се смята за най-опасния от трите алпинистки маршрута в България. То представлява скален ръб с дължина 150 м., свързващ върховете Бански Суходол и Кутело II. Преминаването му е изключително рисковано, защото се придържате за метално въже и пространство само две стъпки широко за придвижване.

Едно от най-популярните места за нощуване при планински преходи в Северен Пирин е заслон „Тевното езеро“. Той се намира на 2512 м надморска височина, на източния бряг на Тевното езеро, в циркуса Белемето, и е идеален пункт за почивка преди да продължите към множеството туристически цели в околността.

2. Родопите  

Родопите са най-зелената и най-живописната планина в България, която освен това се свързва с множество митове и легенди, част от които свързани с Орфей. Освен това Родопите са известни с мекия си средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, както и със съхранените фолклорни традиции, вкусната кухня и гостоприемните жители. Това е планината, в която се намира и най-големият ски-курорт в България – Пампорово

Всичко това обуславя популярността на планината като начална дестинация за планински туризъм (от СмолянЧепеларе и Пампорово можете да стигнете до някои от най-атрактивните точки в Централните Родопи). Сред най-посещаваните забележителности в района, които са особено удобни за кратки екскурзии, са Триград (заедно с Триградското ждрело) и пещерите Дявоското гърло и Ягодинската пещара.

За многодневни преходи се предприема изкачването на върховете Голям Перелик (2191 м), Снежанка (1926 м) и Чаева чука (1922 м). Родопите крият и редица тракийски светилища, които ви очаква да се потопите в тяхната древна мистичност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин