Португалската линия Дуеро- живописно пътуване с влак до „никъде“ - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Португалската линия Дуеро- живописно пътуване с влак до „никъде“
Автор: Peika.bg

В малкото градче Посиньо няма много. Но влаковата линия, която свързва това селце и Порто, е нещо, което трябва да се види или по-скоро да се изживее.

Река Дуеро разполовява горната половина на Португалия. Емблематичното вино Порто се приготвя от грозде, което расте в стръмните лозя, ограждащи долината на реката. Повечето посетители разглеждат долината чрез круиз, но минаването от там с влак има особен чар.

Мнозина смятат Linha do Douro, влаковата линия, която минава през долината, за една от най-красивите разходки с влак в Европа. Дълга под 200 км, линията завършва в Посиньо. Това означава, че влакът всъщност не ви отвежда никъде конкретно и трябва да се върнете по пътя, по който сте дошли. Но ако се направи правилно, може да бъде приятно еднодневно пътуване от Порто, с почивка за обяд и дегустация на вино.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Miguel Freitas (@mig_freitas)

Заминаването

За да сте сигурни, че имате време за обяд или дегустация на вино, е необходимо да вземете първия влак за деня, който тръгва от легендарната гара São Bento в Порто в 7:15 сутринта. Интериорът на влака е произведен в Швейцария, от епохата на 70-те години, боядисан в оранжево и практически празен. В първия час ще прекосявате Порто – предимно сиви, полуиндустриални предградия. Първият тунел (от общо 23) е в Caíde, където гледките започват да стават все по-селски. Град Рибадуро предлага първия ви поглед към Дуеро и от този момент нататък нещата стават интересни.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AWA (@accidentallywesanderson)

Линията се вие покрай реката, с невероятно стръмни терасирани лозя и малки селца, прилепнали към хълмове, издигащи се от двете страни. На някои места влаковите релси са почти на нивото на реката. Важно е да седнете от дясната страна на влака, за да имате възможността да се наслаждавате на гледките. Може да се изкушите да се отбиете в големия град Peso da Régua, но по-добре е да изберете Pinhão, където ще пристигнете около 10 сутринта.

Pinhão

Pinhão е забавен малък град, смесица от стари винопроизводители и ококорени туристи. Освен това предлага достатъчно много неща, за да можете да убиете няколко часа. Направете задължителната снимка на стенописите с плочки на гарата и след разходка по очарователната крайбрежна улица започнете да планирате обяд. Има няколко много симпатични кафенета и ресторанти в центъра на града.

Освен това Pinhão е дом на легендарния месар Talho Qualifer – Quinta das Barrocas, където можете да опитате вкусни местни деликатеси. Няколко къщи, включително Croft, Quinta do Bomfim и Quinta do Noval, се намират в центъра и предлагат дегустации на стандартни и подсилени вина.

Време е да продължите към Посиньо. Добре е да вземете влака, който тръгва в 15:43 ч.: така ще имате достатъчно време и ще се върнете обратно в Порто в горе-долу нормален час.

Последният участък

Последният участък, който свързва Pinhão и Посиньо, е може би най-красивият участък от линията. Извън Pinhão, Дуеро се стеснява и пейзажът става по-скалист и див. Във Ферадоса влакът пресича мост (един от 35-те по маршрута) до южния бряг на реката. Преместете се от лявата страна на влака, за да видите малките железопътни гари – всъщност заслони – които водят до началото на пътеки, изоставени винарни и лозя, които се простират точно до релсите.

Докато наближавате края на линията, пейзажът рязко се разширява в широка долина, осеяна с маслинови дървета, язовир и електроцентрала. В Посиньо оригиналната дървена гара е все още непокътната, въпреки че тук няма много какво да се види или прави.

Връщането

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Diana Almeida (@olhar_desfocado)

Както казахме, няма какво да видите в Посиньо, така че спокойно може да се качите на същия влак. Вземете си няколко минути почивка и се качете на влака. Той тръгва в 17:14 и ако няма закъснения, ще бъдете обратно в Порто около 20:30 ч., точно навреме за вечеря.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин