Посещение на Ла Скала без билет за опера - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посещение на Ла Скала без билет за опера
Автор: Мария Ангелова

Да си вземете билет за опера в Ла Скала понякога може да е трудно – на опера тук идват хора от цял свят. Това обаче не означава, че ще трябва да си тръгнете от Милано без да се докоснете до една от най-величествените оперни сгради в света. Защото Ла Скала може да се посети и като турист.

Музейната част на миланската опера включва няколко стаи, които пазят предмети и истории от оперното минало на града. В една от залите ще видите пиано, което е принадлежало на Ференц Лист, в друга - костюми, носени от прочути певци по време на прочути изпълнения. Има и библиотека, картини и интересни музикални инструменти, които днес едва ли бихте видели някъде в действие.

Най-дългоочакваната част от обиколката все пак си остава надникването през някой от балконите (или кутийки, както ги наричат тук). Във всеки от малките балкони има място за осем души. Поглед отвисоко към сцената ще ви помогне да си представите какво е накарало Стендал, който е присъствал на откриването на сградата, да възкликне: „Това е най-великата опера в света!“.

Пак докато сте на балкона, си припомнете старата миланска легенда, според която управникът на града Фердинандо бил обзет от непоносима ревност към съпругата си. За да се справи с един от нейните обожатели, той взел доста крайни мерки - заключил го в някогашния дървен театър Реджо Дукал и запалил сградата. За съжаление, вътре по погрешка се оказал заключен приятел на Фердинандо вместо набелязаната жертва.

Пристъпите на ревност на дука довели до това, че миланци останали без театър за оперни представления, с което те никак не били съгласни. В крайна сметка 90 благороднически фамилии дарили пари и на мястото на църквата Санта Мария ала Скала (откъдето и името на операта) на 3 август 1778 г. бил открит новият оперен театър.

Разходете се, разгледайте експонатите, представете си грандиозните балове, които са се организирали тук в миналото. А следващия път, когато идвате в Милано, не пропускайте да си вземете и билети за представление.

Полезна информация: Билетът за посещение струва 6 евро. Посетителите се допускат от 9 до 12:30 и от 13:30 до 17:30 часа. Когато има представление или репетиция, не можете да надникнете през балконите. Операта Ла Скала се намира на 5 минути от площад Дуомо. Актуална информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин