Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция
Автор: Peika.bg
Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция

Една от най-важните спирки в рамките на маршрутите на християнската вяра в Турция, Къщата на Дева Мария, привлича посетители от цял свят. Намира се в района на Измир, Турция и е много близо до базиликата Свети Йоан и Пещерата на седемте спящи, което прави дестинацията много специален религиозен маршрут.


Турция е дом на много исторически обекти, които са важни за много религии. Има много значими християнски маршрути в Турция, но тези в Егейския регион на страната са особено важни за поклонение, тъй като включват къщата на Дева Мария, базиликата Свети Йоан, Пещерата на седемте спящи, 7 църкви на Откровението и много други …

Пътуване до Ефес по стъпките на Дева Мария

Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция

Според легендата, след разпъването на Исус Христос в Йерусалим, апостол Йоан довел Мария в Ефес - виден крайбрежен град в древността. Тъй като по това време Ефес бил под управлението на Римската империя, Йоан отвел Дева Мария на уединено място в гора на задния склон на планината Бюлбюл.

Откриването на Къщата на Дева Мария става чрез виденията на една немска монахиня - благословената Ан Катрин Емерих. Въпреки че монахинята умира през 1824 г., описаните от нея изображения позволяват на свещениците лазаристи да определят местоположението на къщата, в която Дева Мария е прекарала последните си дни. През следващите години мястото е прието като място за поклонение и през 1951 г. папа Пий XII дава на Къщата на Дева Мария статут на Свято място и католическо място за поклонение. В последствие започва приток на посетители към мястото, което се смята за свещено и е било възстановено от мюсюлманите. Папа Павел VI и неговият наследник папа Йоан Павел II са сред онези, които са дошли в Ефес, за да отдадат почитта си на Дева Мария и са посетили къщата й.

Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция

В този свещен храм традиционно се провеждат церемонии на 15 август, който се смята за датата на възнесението на Дева Мария на небето. Християните, които присъстват на тези обреди, които привличат голямо внимание, също се считат за поклонници. Къщата на Дева Мария се намира в Селчук, Измир и след откриването й е превърната в кръстосано планирана църква с купол. В градината посетителите са посрещнати от впечатляваща статуя на Дева Мария и голям басейн за кръщение. В центъра на олтара вътре в църквата е излята статуя на Мария. В секцията, наречена „Камерата на Мария“, вдясно от олтара, има изображение на Мария от художника Ратислас Лукин. Къщата може да бъде посетена заедно със съседния Свещен фонтан (Kutsal Çeşme) и историческата Стена на желанията (Dilek Duvarı). Смята се, че водата, която тече от фонтана, има лечебна сила и някои посетители пълнят бутилки с тази вода. Стената на желанията е отрупана с къстчета от салфетки и листчета хартия, върху които посетителите пишат желанията си и молитви. Смята се, че Дева Мария е живяла в тази къща на планината Бюлбюл, до смъртта си на 101-годишна възраст и че Йоан е погребал Дева Мария някъде в планината, на място, което не е открито.

Посещение на къщата на Дева Мария - част от религиозните маршрути на Турция

Много спокойни места има по Свещения маршрут

Пещерата на седемте спящи, присъстваща, както в ислямските, така и в християнските записки, също се намира в този регион. Легендата разказва, че седем християнски младежи, живели по време на управлението на римския император Деций, отказали да извършват езически ритуали и да принасят жертви на храма. Изправени пред смъртна заплаха, седемте момчета намерили убежище в тази пещера близо до Ефес. По заповед на императора на входа на пещерата била изградена стена и седемте приятели, неспособни да избягат, заспали дълбок сън. Когато се събудили 200 години по-късно, те научили, че християнството вече е официална религия, а Теодосий II е император. Говори се, че след смъртта на седемте младежи е извършено голямо погребение и е издигната църква над пещерата, където са били погребани. По време на разкопки в Пещерата на Седемте спящи е открита църква, множество гробници и надписи за Седемте спящи и се приема, че това е пещерата, описана в древните легенди.

Друго място, което задължително трябва да посетите в района, е Базиликата Свети Йоан в Ефес. Построена е от Юстиниан I през VI век. Издигната е над предполагаемото място на гроба на апостол Йоан.

Турция може да предложи много повече на християнските пътешественици

Тъй като в тези древни земи са се случвали забележителни събития от историята на християнството, днешна Турция е дом на някои от най-важните и свещени селища в света, както и църкви и паметници. Структурите и обстановката на тези мистични събития и важни исторически етапи в християнството се считат за центрове на поклонение.

Други маршрути за поклонение на християни в Турция включват църквата Св. Пиер в Хатай, смятана за първата катедрала в света. Това е мястото, където общността, която за първи път в историята се е самоопредела като „християни“, се е кланяла, а Свети Пиер се смята за първия папа. Също така част от поклонническите маршрути са: църквата Св. Никола в Демре, Анталия, където Св. Никола, известен също като „Дядо Коледа“, служи като епископ; Кападокия, осеяна с подземни скални градове, където първите християни са се криели, бягайки от преследването на Римската империя; църквата Акдамар във Ван, издигната, за да запази парче от кръста, на който е разпнат Исус Христос; и джамията Св.София в Изник - бивша византийска църква, където са били проведени първият и седмият вселенски събор – Първият и Вторият събор в Никея.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин