Посещаването на любими места е полезно за здравето ни - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посещаването на любими места е полезно за здравето ни
Автор: Peika.bg
Посещаването на любими места е полезно за здравето ни

Всеки опитен пътешественик знае, че някои места завладяват сърцето си повече от други. Ново проучване установи, че посещението на местата, които обичаме, всъщност играе важна роля за нашето емоционално и физическо благополучие.

Академици от Университета в Съри, Великобритания измерват как мозъкът реагира на местата, които смятаме за значими.

В хода на изследването става ясно, че любимите ни места за посещение подобряват нашето психическо и физическо здраве. Хората, участвали в изследването, споделят за своите най-предпочитани дестинации. 42% от тях посочват, че това е родният град, 21% - полусурови и естествени места, като планини или девствени плажове.

Оказва се, че такива места могат да предизвикат положителни чувства като радост, спокойствие, щастие или вълнение. В действителност изследването установява, че емоционалният отговор на мозъка към специални места е по-висок, отколкото при ценни предмети като сватбен пръстен или снимка. 

Симпатията към определени места ни прави по-загрижени за тях. 68% от респондентите споделят, че се опитват да пазят местата, които обичат чисти и без вредна човешка дейност. 

Местата, които обичаме, не само ни оформят такива каквито сме, те ни карат да се чувстваме по-здрави, щастливи, да бъдем по-грижовни към света и с мисъл за бъдещите поколения. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин