Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Автор: Peika.bg
Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Снимка: pixabay

Северно Мароко е пълно с цветове - плодовете и подправките по пазарите, багрилата на кожените фабрики, сложните килими, декоративните плочки, висящи лампи, стъклени прозорци, шарени купички за тажини и бижута от мъниста.

По улиците му цари прекрасен хаос и примамлива енергия, която местните жители ви приветстват да откриете. Бъдете готови да бъдете добре дошли. Мароканците са много дружелюбни, услужливи и особено гостоприемни. Предлагат храна и ментов чай ​​и упътвания при всяка възможност.

Защо да пътувате до Северно Мароко?

С площ от 446 550 km², Мароко е огромна страна. Освен ако не планирате да пътувате за няколко месеца, не можете да видите повечето забележителности от цялата страна с едно пътуване. Ако искате да опитате културата в ограничен срок, помислете за пътуване до Северно Мароко. Тук има страхотни градове, относително близо един до друг, като всички предлагат собствена местна сцена, но същевременно осигуряват общо разбиране за националната култура. Има много страхотни места за разглеждане. Но нашите фаворити са Танжер, Фес и Шефшауен.

Танжер

Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Снимка: pixabay

Крайбрежен град в най-северната част на Мароко, Танжер действа като врата между Европа и Африка. Това е чудесна първа спирка за тези, които пътуват от Испания, тъй като пътуването до Тарифа или Алхесирас е само на час път с ферибот. Танжер е единственото място в нашия списък, което има плаж. Той е дълъг, граничещ с града и предлага красиви гледки към водата между Мароко и Испания. През нощта дори можете да видите светлините на Европа в далечината.

Подобно на повечето северномарокански градове, има обширна медина или стар град, в който да се изгубите. Kasbah е районът с най-сложните улици и калдъръмени алеи. Изкачвайки се нагоре, можете да намерите историческите врати и тихите площади, които маркират входовете на стария град. Не забравяйте да се отпуснете на върха и да видите гледките към Средиземно море, които се простират в далечината.

Ако търсите културни обекти, там е голямата джамия, която първоначално е била римски храм от пети век. Той бележи очарователната архитектура на Мароко и означава мюсюлманската култура на страната. Страхотно изживяване е да чуете призива за молитва от джамии в целия град, особено на една от многото тераси на покрива, когато звуците ви заобикалят.

Търсите хотел в Танжер? Опитайте Kasbah Hostel, място, изпълнено с енергия, базирано в традиционна мароканска къща, изникнало дълбоко в историческия център.

Фес

Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Снимка: pixabay

Фес често е известен като културната столица на Мароко. Дом на най-стария университет в света, съдържащ един от най-запазените арабски стари градове и притежаващ 1200-годишна история, лесно е да разберете защо. От трите града в Северно Мароко Фес е най-хаотичният. Размерът му и популярните пазари го правят място за пазарлъци, силни миризми и интересни места за посещение. Ще се натъкнете на килими, магарета и широка гама от продаваеми стоки.

Едно нещо, което не можете да избегнете да видите във Фес са кожарите. Това е така, защото местните на практика ще ви довлекат, за да ги видите.

На върха терасите и балконите гледат към ямите, където се боядисва кожата. Влизането е безплатно, но собствениците ще ви притиснат да купите нещо. Миризмата е ужасна, но гледката е класически Фес и си заслужава снимката.

Започнете от бронзовия площад, където собствениците на местни магазини правят своите продукти на улицата. След това поемете по пътека вдясно, когато се насочвате към голямата джамия. Лесно можете да видите дъщерните магазини по тази улица. Продължете да минавате покрай многото магазини, продаващи традиционни килими, берберски бижута, антични съдове и сувенири от Фес. Просто не очаквайте да ги изследвате тихо и невъзмутимо!

Въпреки че медината е пешеходна зона и най-голямата градска зона без автомобили в света, лесно можете да намерите таксита в покрайнините на стария град. Такситата са много евтини и си струва да ги използвате, за да стигнете до другата страна на медината; не е нито лесно, нито бързо, просто или спокойно да се разхождаш обратно из пазарите. Натоварено е, оживено и малко лудо. Хвърлете се в хаоса, който е толкова естествен за местните жители.

Шефшауен

Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Снимка: pixabay

Никой друг марокански град не е толкова колоритен като Шефшауен, известен още като Синята перла. Скътан в подножието на планините Риф, това е идилична и красива дестинация в Северно Мароко. Той е любим на туристите по добра причина. Шефшауен запазва очарованието си в причудливите улици и тихите площади и е чудесно място да опознаете местната култура.

Шефшауен е най-известен със своите боядисани в синьо сгради, открити в стария град. Тези спокойни улици са приятна промяна от хаоса и шума на Фес и Танжер. Магазинерите са по-малко напрегнати, алеите са по-тихи, а хората са по-спокойни, отколкото в други градове. В известен смисъл липсва малко от типичното мароканско изживяване по тази причина. Но след стреса от по-големите градове, това е страхотна противоположност - да се разходите край реката, да разгледате спокоен пазар и бавно да разгледате медината.

Някои казват, че сините стени отразяват слънцето. Други казват, че пазят от комарите. Много истории заобикалят архитектурата, но едно преобладаващо мнение е, че уникалната и завладяваща цветова схема на града е прекрасна. Сладките улички, с излежаващи се котки и шарени цветя, също правят страхотни снимки.

За да избягате от града и да се впуснете в тези привлекателни планини, пътувайте до близкия Акчур. От тук има поход в планината, покрай река, водеща до някои впечатляващи водопади. Можете да изберете или едночасов преход до малък водопад, или тричасов преход до по-голям. Така или иначе ще откриете красивата природа на Северно Мароко и ще разгледате една нова част на страната.

Транспорт

Посетете Северно Мароко, за да откриете земя на цветове и култура, която никога няма да забравите
Снимка: pixabay

Можете лесно да пътувате до Северно Мароко с влак, автобус или кола. Пътуване по главни пътища между големите градове. Те предлагат страхотни живописни гледки към изпълнени с малки селца, овчари, ферми и уникално сух и прашен пейзаж. Влаковете са по-бързият, но по-скъп вариант. Автобусите са най-популярният избор за пътниците. CTM е националната услуга и най-добрият вариант. Но местните автобуси са по-евтини и имат по-редовно време. Те обаче са по-хаотични, не толкова хубави и отнемат много време – но поне позволяват някои интересни истории за пътуване.

Северно Мароко е колоритен и културен район на страната. Въпреки това, все още има толкова много други неща, които да видите и направите на това прекрасно място. Яздете камили през Сахара, спете в палатки в покрайнините на Мерзуга, разгледайте медината на Маракеш и пътувайте по прочутото западно крайбрежие от Казабланка до Рабат. Дори когато изследвате някои от невероятните красоти на Северно Мароко, ще си тръгнете със списък с маршрути, които все още остават да изследвате, и силното желание да се върнете в бъдеще, заловени от магията на страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин