Посрещане на пролетта в Гуанджоу, Китай - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Посрещане на пролетта в Гуанджоу, Китай
Автор: Елена Исаева

Гуанджоу е голям град в Китай, с население над 12 милиона души. Основан е през 3 век преди новата ера, време, от което датират и част от неговите исторически паметници и забележителности с хилядолетна история.

В наши дни той е  модерен мегаполис, един от най – важните центрове на икономиката на Китай. Рзвива се с главоломни темпове, което го прави важен финансов, икономически, промишлен и търговски център, откъдето идва и статутът му на алфа световен град, заради огромното му икономическо и стратегическо значение.

Посрещане на пролетта в Гуанджоу, Китай
Снимка: pixabay.com

 

Близо до Гуанджоу се намира остров Хайнан, вторият по големина след Тайван. Той е популярна туристическа дестинация, курорт с целогодишно слънцегреене, изключителна екзотична природа и растителност, а бреговата му ивица педставлява отлични пясъчни плажове, където се намират едни от най – лускозните комплекси и зони за релакс.

Освен на лятна плажна почивка, гостите и посетителите на Гуанджоу могат да се отдадат и на планински туризъм, предпостава за което е близостта на планината Бай Юн Шан, от високите върхове на която се открива величествена гледка към града.

Градът е богат на много дворци и храмове, а по течението на Перлената река са разположени едни от най – интересните забележителности на Гуанджоу – Военната академия, първата в китайската история, елегантната концертната зала, както и редица архитектурни сгради в различни стилове, обединени в селището Шамиан.

В Гуанджоу два пъти годишно се провежда най – голямото в Китай промишлено изложение, на което участие вземат редица фирми и огромни корпорации от цял свят.

Посрещане на пролетта в Гуанджоу, Китай
Снимка: pixabay.com

 

В края на месец април или в началото на месец май се провежда и друго интересно събитие – посрещането на пролетта. Това е автентична етническа традиция, която се провежда от древността. Легендата разказва, че в древността девойките са ходели на реката, където срещали Бог Гунджоу, който ги съветвал да направят цветни рула от лепкав ориз, напълнени с риба и скариди, за привличане на млади необвързани младежи, за да могат да се омъжат. Празникът на яденетона оризови топки е своеобразен празник на любовта и новото начало, който се чества и днес. Посреща се пролетта, новия ден, новия живот. Пристигат хора от малцинтвото мяо от далечните села в Шъдун, младите необвързани жени са облечени в най – красивите си национални пъстри носии, красиво избродирани, като целта им е да си намерят съпруг. С прекрасните си облекла, момичетата стават център на внимание от страна на всички, а присъстващите стават свидетели на интересните флиртове сред младежките групи.

Празникът разбира се не е само за необвързани младежи. Денят за всички започва от рано сутринта, когато чевръсти домакини приготвят ориза, който се  боядисва с листа, диви плодове и цветя. След това се оформя на малки топки, в които се скриват предварително написани тайни послания, за да се дадат по – късно на най – подходящите младежи. Ако младежът намери трънче в посланието, това означава, че той е избраният.

По – късно следобяд по бреговете на река Циншуей се заформят огромни трапези с изобилие от храна и напитки, а мястото се оглася от музика и танци. По – възрастните от празнуващите наблюдават боеве с петли и бикове, пазарят се с търговците от сергиите или отиват да гребат с канута по реката.

Този празник е идеално място за осъществяване на контакти, за нови запознанства, а защо не и за нови връзки, които прерастват в сватби.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин