Повече права за туристите в ЕС - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Повече права за туристите в ЕС
Автор: Peika.bg
Повече права за туристите в ЕС

Пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от по-големи права като потребители от днес.

Въвеждат се и улеснения за туристическите компании, за да предлагат своите услуги отвъд националните граници.  Недоволните туристи ще могат да се възползват от новата европейска директива за пакетните туристически пътувания, обяснява Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net).

Какво се променя?

Туроператорът може да увеличи цената до 20 дни преди старта на пакетната почивка, но само в случай, че това е изрично предвидено в договора. Увеличението на цената е възможно, когато промяна в цените на горивото, данъците или валутните курсове изисква това. От друга страна, ако посочените разходи се понижат, то туристите могат да поискат съответно намаляване на цената. Ако увеличението на цената е над 8%, от общата за туристическия пакет, то вие може да се откажете от услугата, без да дължите такса за прекратяване.

Директивата за туристическите пакетни почивки не включва ползването на ваканционни жилища или апартаменти, които се резервират директно от туроператора, без да се включва друга услуга.

Свързаните пътувания чрез споразумения също са обект на директивата. Например, ако резервирате полет на един уебсайт за резервации и сте препратен на друг уебсайт. На втория сайт резервирате хотел или наемате автомобил в рамките на 24 часа. При това вашите лични данни се прехвърлят също в рамките на 24 часа. След като сте сключили такъв договор, Вие сте защитен срещу неплатежоспособността на резервационния уебсайт, който става туроператор, както и срещу неплатежоспособността на авиокомпанията и на хотела.

Отказвате се да пътувате, защото е изригнал вулкан или има атентат? Тогава не плащате такса! 

Можете да се оттеглите без неустойка от договора, когато са налице извънредни обстоятелства в мястото на пристигане – например избухва епидемия, изригва вулкан или има заплаха от тероризъм. В този случай организаторът ще ви върне парите в рамките на 14 дни.

Няма достатъчно участници? Има срокове, в които трябва да бъдете уведомени! 

Туроператорът, както и досега, може да предвиди в договора, че пакетната почивка може и да не се състои, ако има твърде малко участници. В новата директива са определени срокове, в които организаторът трябва да уведоми клиентите си: 20 дни преди започване на изпълнението на туристическия пакет, ако пътуването продължава над 6 дни, 7 дни преди началото на туристическия пакет, ако той продължава 2-6 дни и 48 часа преди старта на пакетната почивка, когато тя трае по-малко от 2 дни.

Не сте останали доволни? Имате 2 години да се оплачете!

Възражения срещу качеството на услугите трябва да бъдат докладвани възможно най-скоро (за предпочитане още по време на пътуването), за да може туроператорът да реагира и да премахне проблема. Въпреки това вече ще можете да се оплачете в рамките на 2 години, ако не сте успели да се свържете с туроператора или пък проблемът не е бил отстранен. 

Ако туроператорът е търговец, регистриран в друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия, може да се обърнете за съдействие и към Европейски потребителски център България на www.ecc.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин