Прага: Забележителности за един уикенд - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прага: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева
Прага: Забележителности за един уикенд

Прага е град от приказките, град на хубавата (и също толкова важно - евтина) бира, на танцуващи къщи, на дворците и уютните улички. Ето кои са основните забележителности, които да посетите в Прага за един уикенд време.

Старият град/ Старе место

Това е центърът на Прага и територия на първите й заселници. През XIV век император Карл Четвърти решава да разшири града около него. Тук са Часовниковата кула Орлой, църквата „Дева Мария пред Тин”, Карловият мост и много други забележителности. Разходете се през деня, и през нощта сред площадите и тесните улички, за да почувствате Прага.

Църквата „Дева Мария пред Тин”

Ще забележите 80-метровите й кули-близнаци отдалеч. Намира се в центъра на Стария град, пред стените на търговски двор, откъдето произлиза името на църквата. Изградена е в готически стил през XIV век. Вътре ще видите статуи и картини на Дева Мария, Свети Йоан и други светци. Главният олтар е пищно украсен с барелефи и скулптури. Входът е свободен.

Часовниковата кула Орлой

Тя не показва само точно време. Астрономическият часовник на нея представя движението на Слънцето и планетите, както и разположението на зодиакалните съзвездия, а на всеки кръгъл час можете да видите “разходката на апостолите”. Тогава часовникът оживява. Фигурите на апостолите и някои от скулптурите се раздвижват на фона на спокойна музика. Намира се в центъра на Стария град. Прочетете още за часовниковата кула Орлой.

Карловият мост

Той се издига над река Вълтава и свързва “Старе место” със замъка Храдчани. Дълъг е 516 м и е широк 10 м. Строежът му завършва в началото на XV век. Изграден е в готически стил и е украсен със статуи на светци. Има две кули откъм “Мала страна” и една откъм “Старе место”. През деня по моста ще срещнете много музиканти, под чийто съпровод можете да потанцувате – романтичен танц за влюбени или щури ритми за приятели, има за всички. Прочетете подробна статия за Карловия мост.

Замъкът Храдчани (или Пражки Храд)

Това е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале, а днес е резиденция на президента на Чехия. Пред портите има стража, която се сменя на всеки час. Комплексът е огромен и включва църкви, правителствени сгради, градини. Разположен е на хълма над река Вълтава, откъдето се открива красива гледка към града. Прочетете още за Храдчани (Пражки Храд).

Разходка с корабче

През деня или през нощта, разходката по река Вълтава ще ви накара още веднъж да се влюбите в Прага. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове, свързващи двете части на града. Ще видите двореца Храдчани, Националния театър, църквата „Дева Мария пред Тин” и още много от забележителностите на града.

Катедралата „Свети Вит”

Това е една от най-големите и значими готически катедрали в света. Строена е в продъление на шест века. Украсена е с много витражи и стенописи. Тя е символ на Чехия. В криптата й са погребани чешките крале. Намира се в комплекса на замъка Храдчани.

Испанската синагога

Красивият храм е построен през 19-и век и в наши дни концентрира в себе си много повече от функцията си на свещено място. Испанската синагога е музей на еврейската общност в града, както и място за класически концерти вечерно време. 

Националният музей

Той е най-големият музей в Чехия. В него се съхраняват над 14 милиона експоната. Ще видите археологически находки, древни артефакти, вкаменелости, документи, облекла от различни епохи, запазени ръкописи, много произведения на изкуството, музикални инструменти и какво ли не още. Всеки първи понеделник от месеца входът е свободен. Намира се на един от централните площади – „Вацлавски намести”.

Националният технически музей

Тук ще видите уникални астрономически устройства, архитектурни модели, първият автомобил в чешките земи, най-старият съществувал автомобил Bugatti, самолети, влакове, колекция от фотографски апарати и още много рожби на технологията през годините. Всеки първи петък от месеца входът е свободен. Намира се в парк Лента, на няколко минути с метро от центъра на Прага. 

Музеят на специалните ефекти

Този музей е интересен колкото за децата, толкова и за възрастните. Музеят е посветен на известния режисьор от чешки произход Карел Земан и ще ви отведе не само в света на киното, но и отвъд земните предели. Прочетете и статия за Музея на специалните ефекти в Прага.

Музеят на духовете и легендите

На входа на този страховит, но много интересен музей ще ви посрещне Смъртта. Началото като за зловещ музей на призраците е обещаващо - навътре ви очакват още дебнещи скелети, призрачни жени, злокобни бебета. Врати скърцат. Странни звуци се чуват. Брррр! Прочетете подробна статия за Музея на духовете и легендите в Прага.

Прашна брана 

Това е кула, висока 65 м, която е била един от входовете към Стария град. През XVII век е използвана за съхранение на барут, откъдето произлиза името й – буквално „Барутна кула”. Изкачете 186-те стъпала на витото й стълбище и погледнете Прага от високо. Гледката е великолепна и през деня, и през нощта. Кулата е разположена в центъра на града. 

Замъкът Карлщайн 

Построен е от Карл IV за съхранение на съкровищата на кралството. Изграден е в готически стил. Ще видите дубликати на кралски корони, оригиналното обзавеждане на залите и стаите, стенописи от XIV век, най-голямата портретна галерия на чешките владетели. Намира се на около 30 км югозападно от Прага.

Танцуващата къща

Тя наистина се движи! Специфичната й конструкция напомня танцуваща двойка и е вдъхновена от танцьорите Джинджър и Фред от едноимения филм на Фелини. Изградена е от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Тя всъщност е офис сграда, а на последния й етаж се намира един от най-скъпите ресторанти в града "Перлата на Прага" (La Perle de Prague). 

Зоологическата градина

Тя е една от най-добрите в света. Тук ще се срещнете с над 650 вида животни, разположени на площ от 65 хектара. Ще видите екзотични птици, горили, носорози, комодски дракони, леопардови костенурки, пржевалски коне, лемури, жирафи и още много други същества. Намира се в покрайнините на града. 

Бира 

Не можете да я пропуснете в златна Прага! Чехия е на първо място в света по консумация на бира, надминавайки дори Германия. Тук има най-различни видове тъмна бира, както много горчива, така и по-сладка. Експериментирайте смело! В повечето заведения след като изпиете халбата си, ще ви донесат веднага нова, така че не се притеснявайте да откажете, когато решите.

Полевка 

Това е традиционна чешка супа с консистенция на каша. В нея има картофи и парченца карантия. Вкусът й е страхотен! Ще я намерите в повечето заведения в Прага.

Кнедлики

Представляват варено тесто на парченца, понякога комбинирано със сос, като тестото може да е и от картофи. Освен солени със сирена или с кисело зеле, има и сладки кнедлики с плодов пълнеж.

Шопинг 

Обиколката по магазините в Прага също е вълнуваща. Молове, големи универсални магазини, магазинчета за кафе и сувенири, големи книжарници и аутлетни центрове. Мол „Паладиум” – на 10 минути пеш от Стария град. Улица „Париж” е „5-то авеню” на Прага с изисканите си бутици, и магазини на известни марки. Чешкият кристал е световно известен, така че задължително си купете ваза, сервиз или изискано бижу, изработено от него. Магазини за чешки кристал има в почти всички търговски центрове. Разгледайте и нашия шопинг пътеводител на Прага.

Нощен живот 

Клубове с жива музика, барове и дискотеки, ресторанти с вкусни специалитети, това са само някои от възможностите в нощна Прага. „Немският път е централна улица, по която има много заведения и бирарии, но цените са по-високи, отколкото в заведенията, които са само на няколко метра от там, по страничните улички. В квартал „Жижков са събрани най-много пъбове, където да опитате всякакви видове чешка бира.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин