Праисторически гигант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Музеят по палеонтология и исторична геология - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Праисторически гигант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Музеят по палеонтология и исторична геология
Автор: Елена Исаева

София, нашата прекрасна столица, макар да има много проблеми от всякакъв характер, тя е много красива, има прекрасни архитектурни шедьоври, интересна история, красиви църкви, просторни паркове и градинки и голям брой доста интересни музеи, които определено си заслужава да бъдат посетени. В града може да посетите Националния исторически музей, Музеят за история на София, Природонаучният музей, Музеят Земята и хората, различни галерии и други интересни къщи-музеи, но и няколко музея с по-научна насоченост.

Един от малко известните, но много интересни музеи се намира на петия етаж в северното крило на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ има скрито едно малко, но много интересно музейно бижу. В него може да се запознаете с науката палеонтология, която изучава вкаменелости от различни животни живяли някога на земята, както и периодите през които са живяли и изчезнали. Има много интересни експонати от цяла България, а и голяма част от други краища на света.

Праисторически гигант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Музеят по палеонтология и исторична геология
Снимка: Елена Исаева

Тук ще научите и много за историята на динозаврите, ще видите много интересни експонати – фосили (вкаменени останки от праисторически животни). Ще ви разкажат и за начинът по който са се местили континентите през различните геоложки епохи. Възможно е дори да се почувствате като във филм с Индиана Джоунс, като изследовател и откривател. Определено музеят ще се хареса и на вашите деца, особено „огромното животно на входа“, както най-вероятно ще го кръстят.

Това, което лично мен ме впечатли най-силно обаче ме посрещна точно на самия вход на музея. Много добре запаен скелет на едно огромно праисторическо животно, подобно на мамута, наричащо се дейнотериум. Оказа се, че точно този експонат е открит в България, близо до град Стара Загора. Научих много за неговите навици, местообитание и начин на живот. До този момент изобщо не съм предполагала, че някога по нашите земи е имало толкова големи животни. Размерите му са наистина впечатляващи, както и неговата запазеност и реставрация.

Музеят по палеонтология не е особенно известен сред по-широка публика, знаят го специалисти по геология и палеонтология и до там, но смятам, че определено си заслужава да се посети. Защото той крие в себе си наистина важна и много интересна информация за растителния и животинския свят шо нашите земи, а и не само, през различните геоложки епохи.

Най-вероятно, има нужда от по-добра реклама, защото тук се крие нещо наистина уникално, което е част от нашата история и би било добре повече хора да са наясно какви животни някога са населявали нашите земи.

Освен това би било добре и да се организират различни презентации относно музея, експонатите в него и най-вече за самия дейнотериум. Би могло да се направят кратки 15-20 минутни тип лекции, на разбираем език и за неспециалисти, като по този начин музеят ще се популяризира повече сред хората, които не се занимават с науки за земята.

Препоръчвам на всеки да го посети, освен, че е много интересно място, ще научите уникални неща за науките за земята. А това определено е информация, до която е хубаво всеки от нас да се докосне.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин