Пръстенът на Кери – 179 км из Ирландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пръстенът на Кери – 179 км из Ирландия
Автор: Peika.bg
Пръстенът на Кери – 179 км из Ирландия
Снимка: Larry Koester

Ирландия е държава, която до известна степен прилича на България. 

Народът й има вековна история на възходи и падения, природата й е изумително красива, хората са гостоприемни, а страната сякаш е създадена за туризъм.

Един от най-добрите начини да разберете това е да обходите Пръстенът на Кери - 179-километров кръгов маршрут в графство Кери, в Югозападна Ирландия.

По него ще имате възможност да видите голяма част от природното и културно-историческо богатство на страната. Тъй като забележителностите по маршрута са многобройни, ние ви представяме само най-любопитните от тях.

35621

1. Къщата Деринан и къщата Мъкрос

Ирландският национален паметник "Къщата Деринан" се намира в дома на известния местен политик и адвокат Даниел О`Конъл. Красивата къща е на полуостров Ивераг, близо до село Деринан, и в нея има много запазени предмети от живота и делото на О`Конъл. Къщата Мъкрос пък е викторианско имение от 19-и век, което е разположено срещу красивия национален парк Килърни. Имението е близо до бреговете на езерото Мъкрос.

2. Абатството Мъкрос

Абатството е едно от най-интересните места в националния парк "Килърни". Той е открит през 1448 г. като францискански мъжки манастир. По-късно е ставал жертва на нападения на разбойници и войниците на Оливър Кромуел, така че мястото е било разрушавано и съграждано наново няколко пъти. По-голямата част от покрива му днес липсва, но останалата част от него е добре запазена. Любимо място за туристите е централният му двор с неговите тисови дървета.

3. Килеги

Това е една малка, но стара църква, която днес е в руини. Първоначално е построена през 12-и век, после отново през 18-и. Килеги се намира на възвишение срещу имението Мъкрос. Там се издига и голям келтски кръст в памет на собствениците на имението. Интересен факт е, че там е погребан Родулф Ерих Распе – авторът на „Приключенията на барон Мюнгхаузен“.

Друга популярна религиозна забележителност по Пръстена на Кери е катедралата „Сейнт Мери“ - една от най-красивите църкви в Ирландия от 19-и век.

35620

4. Стайг

Каменното укрепление Стайг представлява почти разрушено кръгово укрепление на полуостров Ивераг. Предполага се, че е било построено в късната желязна епоха, вероятно между 300-400 г. пр.Хр. На места стените са високи над 5 метра, около 4 метра дебели, а диаметърът на укреплението е 27 метра.

5. Замъкът Рос

Замъкът се намира в националния прак "Килърни" и има доста интересна история. В началото здравото укрепление с голяма кула е било дом на клана О`Донъхю Мор (Рос). След период на войни, то преминава в ръцете на друг клан, а по-късно става собственост на сър Валънтайн Браун. Рос е последната ирландска крепост, която се предава на войската на Кромуел и е завзета едва след като англичаните докарват артилерия. По-късно замъкът става военна казарма, а днес е основен туристически обект.

Популярната легенда за мястото гласи, че старият О`Донъхю е паднал през прозореца от голямата зала на замъка, изчезнал е в езерото долу, заедно с коня, масата и библиотеката си и сега живее на там, на дъното.

35622

6. Селото Кери Бог

Това село е идеалното място, ако искате да разберете как са протичали животът и работата на ирландците през 18-и век. В Кери Бог можете да разгледате старовремски къщи с автентична мебелировка, както и местната ковачница и кръчма. Кери Бог е мястото, където да видите историческата ирландска порода кучета - ирландската вълча хрътка, както и почти изчезналите понита на Кери Бог. Селото е едно от най-посещаваните места по пръстена на Кери.

7. Историческият център Каерсивийн (Старите казарми)

Сградата е построена през 19-и век като полицейско управление, което е имало важна мисия - да пази ирландския край на трансатлантическия телеграфен кабел, който е свързвал Европа с Америка. Полицията обаче не се е справила особено добре, защото сградата е опожарена по време на Ирландската гражданска война. През 1991 г. започва възстановяването й, което приключва през 1996 г. и днес тя е център за историческо наследство. 

8. Лейдис Вю

Лейдис Вю е място с много красива гледка в парка "Килърни". Посещението на кралица Виктория и дамския й антураж през 1861 г. е дало името на мястото. Не е необходимо да се допълва, че знатните особи са били възхитени от пейзажа.

35624

9. Водопадът Торк

Водопадът се намира в полите на планината Торк на около 8 километра от град Килърни. Червените елени са често срещани из местната гора и вероятно ще ги видите, ако тръгнете по пътеката нагоре до върха на планината. Това е едно от най-посещаваните места на Пръстена

10. Скелиг Майкъл/Великият Скелиг

Скелиг е остров в Атлантическия океан, намиращ се на 12 километра от полустров Ивераг. Манастирът там е издигнат между 6-8-и век (говори се, че свети Фионан го е основал) и е изоставен през 12-и. Днес сградата и по-голямата част от острова са в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. До мястото може да се стигне с лодка всяка година в периода април-октомври.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин