Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд
Автор: Елена Исаева
Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд
Снимка: pixabay.com

Свазиленд или Кралство Есватини от 19 април 2018 г., е една от последните монархии в Африка, управялвана от крал – Мсвати III. Това е втората най – малка държава в Африка след Гамбия. Разположена е на границата между Мозамбик на изток и Южноафриканската република на запад. Името ѝ произхожда от името на племето свази. Страната е малка, но има разнообразна природа – редуват се планински пейзажи по границата с Мозамбик, до савани и тропически гори. По нейните земи са намерени предмети, използвани в каменната ера, които будят интереса и любознателността на учени и от цял свят.

Богато на древни обичаи, Кралство Есватини и днес  чества  много празници, останали в наследство от предците на страната.

Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд
Снимка: pixabay.com

Един такъв и най – важен празик е Нквала – празник на реколтата. Това е една уникална кралска церемония, която се провежда в чест и показва уважението и верността към короната.

Нквала се провежда в продължение на три седмици през месец декември или януари, като включва редица сложни ритуали по време на подготовката му. Още през месец ноември по време на пълнолуние беманти или така наречените „водни хора“ се отправят към реките на Свазиленд, за да съберат вода и пяна от топлите води на Индийския океан, които имат лечебна сила и се използват от краля по време на церемонията Малка Нквала, провеждана по време на новолуние през месец декември.

Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд
Снимка: pixabay.com

Голямата Нквала започва две седмици по – късно, по време на пълнолуние, като обхваща три дни в подготовка за крайната кулминация на празника, а в следващите три дни тълпи от хора се събират, за да участват в полседния ден на празненството.

В празника вземат участие и кралските войници, които са облечени в зашеметяващи костюми, ушити от леопардови кожи, украсени с пера и красиво спускащи се кичури от кравешка козина. Те танцуват и пеят до момента на появата на краля, когато му поднасят първия плод от реколтата. А той от своя страна дава благословията си на народа и предците му, като отхапва от плода. Празникът се закрива с огромен огън на открито, където всички се веселят, пеят и танцуват.

Друг традиционен и ежегодно празнуван ритуал е Умхланга, или така нареченият Танц на тръстиките. Хиляди момичета на различна възраст от цялата страна се включват в тази церемония, която се провежда в селото на Кралицата – майка, разпределени в лагери. Всяко момиче има задача да събира тръстики от поречието, като стремежът е да се отрежат най – силните и високи по размер стръкове и условието е по възможност да са по – високи от ръста на сътветното момиче. Така отрязаните стръкове се струпват на купчини и от тях се ремонтира оградата на селото на Кралицата – майка.

Празник на реколтата и тръстиката – две интересни традиции от далечен Свазиленд
Снимка: pixabay.com

В деня на Умхланга, дъщерите на краля се закичват с червени пера, в знак на отличаване на потеклото им, повеждайки дългата процесия от повече от 20 000 момичета към площада, където огромна публика ги очаква с интерес да изпълнят ритуални танци. Момичетата носят традиционни костюми, с красиви, преметнати през раменете шалове и колани, от които висят пъстри пискюли. Цялото празненство е една цветна феерия, площадът се изпълва с пъстроцветно множество от хора, които се веселят, пеят и танцуват в ритъма на традиционната музика.

Малкото и далечно Кралство Есватини с тези си интересни и колоритни обичаи и празненства, привлича туристи от различни краища на света. А защо и вие да не станете макар и за няколко дни част от това весело и непринудено щастливо общество?

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин