Празник на сланината и греяната ракия в Априлци - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Автор: Peika.bg
Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Снимка: press

Предстоящият уикенд град Априлци ще бъде със сигурност най-предпочитанта дестинация! Очакват се хиляди гости от цяла България на празника на сланината и греяната ракия на 11-12 февруари!

След  две години затишие покрай Ковид вълната, време е да компенсираме голямото очакване и да зарадваме отново и в пъти повече гости и приятели! Да си припомним акцентите тази година:

Специални гости за празника са екипа на "Хелс Китчън", който ще снимат епизод от предаването близо до хората, точно тук и сега!

Ще звучат емблематични за родната ни музика изпълнители:

Откриване от детски гайдарски състав "Родопски полъх"- с. Челопеч, които вече завоюваха добро име и популярност.

Втори на сцената ще излезе народният певец Райко Кирилов, а след него за гостите на празника ще пеят внучките на Гуна Иванова - впечатляващите с чар и дарба  Ива и Велислава Костадинови. Те, заедно с Райко Кирилов, са част от Националния ансамбъл на българската армия.

Точно в 12 часа на сцената ще излезе самата Валя Балканска! Космическият глас на България ще се разнесе по площада в Априлци, под музикалния съпровод на „разказващия душата си с гайда“ Петър Янев и синовете му гайдарите Христо и Стоян.

През втория ден, 12 февруари, за гостите на празника ще пее бесарабската българска певица Лилия Семкова, която стана популярна и като "славеят" от риалити предаването "Фермата. С емблематичната песен "Жалба за България", певицата докосва сърцата на всички българи по света.

В културната програма ще вземат участие още ловешката фолклорна формация "Елит" и Народен оркестър "Развитие", гр. Стражица.

Всички посетители ще имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабина гозба”, сготвена в огромния „чорбаджийски тиган” - ястие, станало радост и символ на събитието.

Очакват ни емоции от разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Медийни партньори на събитието са "ББР ТВ", а финансови спомоществователи и партньори на Община Априлци са фирмите: „Калинел“ ЕООД,  „Паралел“ ЕАД, „Идеал Стандарт- Видима“ АД, „Берко България“ ЕООД, „Балдим Федерн“ ООД.

В разгара на подготовката, можем да кажем: Очакваме Ви с нетърпение!!

Съхраняваме българското в душата на Балкана!

"Поради огромния интерес, тази година обособихме ново, по-голямо пространство от 10 декара, където да посрещнем гостите от страната и чужбина. Зарадвах се, когато с мен се свързаха групи на българи от Турция и Съединените щати, които ще се приберат в Родината специално за празника. Априлци е приказно място, което си заслужава да бъде посетено не само заради кулинарните си традиции, но и заради уникално красивата си природа. Вярвам, че голяма част от хилядите хора, които очакваме да ни гостуват през идния уикенд, ще се върнат отново в Априлци, за да разгледат природното богатство на нашия край!"  сподели кмета на Общината Тихомир Кукенски.

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Снимка: press

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин