6 причини да посетите Широка лъка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 причини да посетите Широка лъка

Знаете ли откъде идва името на Широка лъка? От „лъка“ - място, където реката се извива, лъкатуши. Който е бил в това родопско село, сякаш излязло от приказките, се връща рано или късно. А който не е – почти сигурно го е включил в списъка си с дестинации, които трябва да се видят.

Ето кои са нещата, които имате да видите, чуете и почувствате в Широка лъка!

Къщите, които ще запомните

Все едно са накацали полуподредено-полуслучайно по склоновете от двете страни на реката.

Майсторите, сътворили характерните за Широка лъка къщи, били прочути из цялата страна. Ще забележите каменните фасади и изнесения втори етаж, както и вътрешното дървено стълбище. Докато човек се качва по стъпалата му, има чувството, че се намира на някакво магическо място. По-известни са Учиковската, Сгуровската и Григоровската къща.

Музиката

Един художник беше нарекъл Широка лъка „Долината на чановете“. Това е най-музикалното място в планината на Орфей. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор, а в Национално училище за фолклорни изкуства се учат да пеят, свирят и танцуват най-талантливите ученици на България.

Кукерите

Всяка първа неделя от месец март в Широка лъка се провежда един фестивал, който сякаш си е сбъркал деня от седмицата - Песпонеделник. В този ден из улиците на селото скитат космати, рогати и пернати кукери, накичени с чушки, боб и чесън. Основната им задача (изкарване на ангелите на де що има зло) се допълва от други приятни занимания като закачане на случайни минувачи и вдигане на невъобразима олелия. На централния площад на селото около обяд се извива голямо хоро.

Местата, които разказват истории

Згуровският конак е едно от местата, които непременно трябва да посетите. Както личи от името му, тук се е помещавал конакът, а днес е дом на Етнографския музей. Вътре можете да видите как е изглеждала типичната родопска къща преди повече от 100 години, ще видите и предмети и маски, свързани с кукерите.

Други интересни места, които да видите в Широка лъка, са родната къща и паметникът на Екзарх Стефан І, в центъра на селото, паметникът на Капитан Петко войвода и къщата, която е била негов щаб.

Църквата „Успение Богородично“

Историята разказва, че местните хора ходили многократно да искат разрешение за строеж на църква от османските власти. Накрая такова им било дадено, но като условие били поставени невероятно кратки срокове. Така през 1834 г. за 38 денонощия мъже, жени и деца от Широка лъка запретнали ръкави, носили камъни, редили, градили и успели да изградят църквата.

Родопската кухня

Родопите са едно от местата в България, където най-добре е успяла да се съхрани автентичната кухня. Опитайте родопски клин, пататник, различни видове месо на скара и домашно приготвена лютеница!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин