Причудливостите на Долината на смъртта - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Причудливостите на Долината на смъртта
Автор: Peika.bg
Причудливостите на Долината на смъртта

Долината на смъртта е най-големият и най-горещият национален парк на САЩ, заемайки площ от 13 628 кв. км.

Тя се намира в източната част на централна Калифорния и с право е заслужила името си! Средната температура на въздуха е 52 градуса, но щом слънцето изгрее и започне да жари пустинната повърхност, земята се загрява до цели 93 градуса. 

Интересен факт е, че ако попаднете на това нечовешко място, тялото ви ще се поти толкова интензивно, че може да се обезводните опасно много, още преди да сте почувствали жажда. 

В Долината се намира връх Данте, който е част от Черната планина, както и Соленото езеро, което в по-голямата си част е пресъхнало и покрито с искряща сол.

Причудливостите на Долината на смъртта


Там може да се види и големият вулканичен кратер Убехебе, който е разположен близо до северния връх на планината Котънууд. Той е широк 1 км и дълбок между 150 и 237 м, а възрастта му е между 4000-7000 години.

Друго интересно място в Долината на смъртта е Mозаичният каньон. Неговият вход изглежда съвсем обикновен, но само 200 м по-навътре се стеснява значително, става дълбок и се врязва в планината Тъки, а стените му са гладки и изглеждат като полирани.

Забриски пойнт пък е мястото, което е напълно лишено от растителност и благодарение на ерозията формира причудливи форми в различни цветове. Приличащите на планини формации са всъщност смесица от риолит, чакъл и тиня, получили се вследствие на горещите извори и вулканичната активност.

Причудливостите на Долината на смъртта


Дяволското голф игрище е друго причудлияо място в Долината на смъртта, което се намира на по-високо надморско ниво. Там при кристализирането на солта се получават миниатюрни остри връхчета. Неравните остри върхове растат с около 2 см всеки 35 години, а вятърът и редките дъждове променят тези форми.

Пистов плаж пък се нарича една равнинна област в Долината на смъртта, върху която няколко дузини камъни се придвижват сами по повърхността, оставяйки следи върху него.

Причудливостите на Долината на смъртта


Пресъхналият басейн Бадуотър е друго интересно място в долината. Той се намира на 86 м под морското равнище, което го прави най-ниската точка в САЩ и Северна Америка, и втората в Западното полукълбо след Лагуна дел Карбон в Аржентина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин