Прякори на 14 световни града и откъде идват - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прякори на 14 световни града и откъде идват
Автор: Стефан Стефанов

Всеки град носи със себе си история, легенди, герои и предания. Хората са наричали големите градове с прозвища, съкращавали са имената им или са ги видоизменяли, защото градовете са били техен дом, нещо винаги близо до тях, били са част от живота и съдбата им. Повечето по-стари градове в света имат и известен прякор, който често замества официалното им название в разговорната реч.

Ето откъде идват прякорите на 14 от най-известните градове в света.

1. „Градът на любовта“ или "Градът на светлината" е Париж

Във френската столица има една дузина места, чийто имидж е свързан с романтика и нежни чувства. Известно е, че, ако сте с жена на Айфеловата кула, не е добра идея да паднете на коляно, за да си вържете обувката, защото тя може да си помисли, че й предлагате брак. Толкова за френския PR по въпроса.

Интересното е, че Париж е известен и като Градът на светлината, защото това е бил първият европейски град с електрическо улично осветление, включително и на споменатата вече Айфелова кула.

2. „Старият пушек“ е Лондон

Прякори на 14 световни града и откъде идват

Преди векове Лондон е бил известен като опушен, неприятен и миризлив, но този прякор идва от голямата екокатастрофа, наречена Големият смог. Масовото използване на въглища в студения декември на 1952 г. и липсата на ветрове са довели до образуването на нечуван смог, обгърнал града за 5 дни и довел до смъртта на 4000 души. Едва 4 години по-късно британското правителство реагира в перспектива на риска от повторно задушаване на столицата и предприема мерки за почистване на въздуха, но прякорът остава.

3. „Градът на греха“ е Лас Вегас

В началото на 20-и век, градът е имал население и план за построяване, но не е съществувал наистина. Районът, известен като сектор 16 на скиците, е бил мястото, където всички са знаели, че могат да разпуснат с алкохол и проститутки, така че това място е имало подобаващ прякор. Сектор 16 е бил разрушен след Втората световна война и сегашният Вегас е построен около него, заемайки прозвището му. И се е справил достойно - сега целият град има имиджа на Сектор 16.

4. „Голямата ябълка“ е Ню Йорк

В книгата си „Пътник от Ню Йорк от 1909 г.“ писателят Едуард С. Мартин казва, че другите градове възприемат Ню Йорк като алчен, защото „голямата ябълка получава непропорционален дял от националното богатство“. Звучи като чиста завист, но пък прякорът е добър.

5. „Перлата на Ориента“ е Хонконг

Прякори на 14 световни града и откъде идват

Азиатският град има богато колониално минало и това си личи от герба до прякора му. Гербът на Хонконг включва лъв, държащ перла – знак за малкото, но безценно значение на бившата британска колония. Днес Хонконг и богатата му фондова борса продължават да са перли, но вече в пределите на Китай.

6. „Ветровитият град“ е Чикаго

Интересното в този прякор е, че той не е свързан с климата, нито с това, че по времето на Ал Капоне много хора са били „отнесени“ от улиците на града. Всъщност, редакторът на Ню Йорк Сън - Чарлс А. Дейна веднъж е писал статия за политиците от Чикаго, описвайки ги като „напълно вятърничави“ и оттам тръгва всичко. По тази логика, доста градове по света могат да носят такъв прякор.

7. „Венеция на Севера“ е Амстердам

Прякори на 14 световни града и откъде идват
Снимка: Holland.com

Във Венеция има много километри канали и в Амстердам има много километри канали, а холандският град е на север. Въпроси?

8. „Градът на лилавата корона“ е Атина

Това е доста странен прякор за гръцката столица и той води началото си от древната история на страната. Един от оцелелите фрагменти от творчеството на поета Пиндар гласи, че „Атина била град на светлина със своя лилава корона, обичана от поети, и защита на изкуството в Гърция“. Не е нищо скромно, но гърците не си падат скромни и без това.

9. „Свещеният град“ е Йерусалим

Този град наистина е Свещен за юдеи, християни и мюсюлмани.

10. „Градът на мечтите“ е Мумбай

Прякори на 14 световни града и откъде идват

Мумбай е най-известният и най-богатият град в Индия. В много отношения това е местният еквивалент на Ню Йорк и Лос Анджелис в САЩ, защото много хора от провинцията отиват там, за да сбъднат мечтите си за по-добър живот. Вероятно може да се каже, че Мумбай е индийският Лос Анжелис, защото там е и местният Холивуд, познат като Боливуд.

11. „Спокойният град“ е Ню Орлиънс

Всъщност, прякорът идва от името на едноименния роман от Джеймс Конуей от 1970 г. Журналист от Ню Орлиънс започва да използва израза, за да подчертае спокойния, релаксиращ (да не кажем айляшкиначин на живот на хората в града в сравнение с този в Ню Йорк.

12. „Булката на морето“ е Венеция

Прякорът идва от древна ежегодна церемония, която се е провеждала в града. Дожът на Венеция е хвърлял осветен пръстен в морето като знак за подновяване на един свещен съюз. Градът на мореплавателите се е венчавал така за морето, което е бил основен поминък и средство за транспорт на този град-държава в миналото.

13. „Белият град на Севера“ е Хелзинки

Прякори на 14 световни града и откъде идват
Снимка: visitfinland.com

Много хора биха си помислили, че прякорът на финландската столица се дължи на студеното и снежно време. Истината е, че прозвището е дадено от хората, защото повечето важни сгради в града са построени от местния светъл гранит, който прави Хелзинки да изглежда бял.

14. „Градът на ангелите“ е Лос Анджелис

През 1781 г. испанците наричат селището „Град на кралицата на ангелите“. Това звучи достатъчно помпозно за испанците и прекалено дълго за американците, които съкращават името значително. Днес там може и да има кралици и ангели, но те със сигурност не са в Холивуд.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин